Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Argentina v Riu končí, Brazilci slaví první výhru

Brasília ‒ Nečekaně už v základní skupině končí Argentinci, kteří po nevýrazných výsledcích nedokázali v přímém souboji o postup porazit Honduras. Naopak Němci postupují do čtvrtfinále poté, co si poradili s Fidži vysoko 10:0. Důležitý zápas zvládli domácí Brazilci, kteři si proti Dánům připsali svoji první výhru a postoupili ze skupiny.

Nešťastný argentinský útočník Angel Correa
zdroj: Reuters autor: Ueslei Marcelino

Argentinci, vítězové olympijského turnaje z let 2004 a 2008, v nastavení první půle přečkali pokutový kop soupeře, když Bryana Acostu vychytal brankář Rulli. Penaltu však nevyužili ani oni, po změně stran poslal Ángel Correa svůj pokus vedle.

Po bezbrankových pětasedmdesáti minutách jako první vstřelil branku honduraský útočník Anthony Lozano. Stalo se tak už z třetího pokutového kopu. Až v nastaveném čase pak stihl srovnat záložník Mauricio Martínez, což na postup nestačilo, jelikož Hondurasu stačila díky lepšímu poměru skóre remíza.

První místo ve skupině D si zajistilo díky remíze 1:1 s Alžírskem Portugalsko. Africký tým může nerozhodný výsledek těšit alespoň kvůli tomu, že se dočkal prvního bodu na turnaji.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih fotbalu: Dánsko - Brazílie (M)

Němci po remízách s Koreou a Mexikem potřebovali k postupu vyhrát a proti outsiderovi z Fidži nebylo o jejich vítězství pochyb. V poločase vedli fotbalisté, kteří se do Ria kvalifikovali z loňského mistrovství Evropy hráčů do 21 let hraného v Česku, jednoznačně 6:0 a po pauze dali další čtyři góly a ještě neproměnili penaltu.

Německu zařídil triumf pěti brankami Nils Petersen, hattrick přidal Max Meyer a dvě branky obstaral Serge Gnabry. Desetibrankový příděl je prvním vítězstvím německých fotbalistů na olympiádě po 28 letech a druhým nejvyšším triumfem po výhře 16:0 nad Ruskem v roce 1912. Do čtvrtfinále doprovodí Němce ze skupiny C Korejci, kteří zdolali Mexiko 1:0.

Brazílie měla nůž na krku, když první dvě utkání pouze remizovala a pro jistotu postupu potřebovala porazit Dány. Jedni z favoritů turnaje, tažení hvězdným Neymarem, v klíčovém utkání vstřelili čtyři branky a dokázali udržet čisté konto. Tento výsledek je posunul na špici tabulky a zároveň do vyřazovacích soubojů. Irák s Jihoafrickou republikou remizoval 1:1 a pro oba týmy turnaj skončil.

Ve skupině B Nigérie nestačila na Kolumbii a prohrála 0:2, přesto uhájila první místo v tabulce. Japonsko porazilo 1:0 Švédsko, ale k postupu mu to nestačilo. Na druhém místě totiž o bod skončila Kolumbie.

Výsledky olympijského turnaje ve fotbale

Skupina A

Dánsko - Brazílie 0:4 (0:2), Branky: 26. a 81. Gabriel, 40. Jesus, 50. Luan.
JAR - Irák 1:1 (1:1), Branky: 7. Motupa - 14. Zirjáví.

Skupina B

Japonsko - Švédsko 1:0 (0:0), Branka: 65. Jadžima.
Kolumbie - Nigérie 2:0 (1:0), Branka: 4. Gutiérrez, 62. Pabón z pen.

Skupina C

Německo - Fidži 10:0 (6:0), Branky: 14., 33., 40., 63. z pen. a 70. Petersen, 30., 49. a 52. Meyer, 8. a 45. Gnabry. 
Jižní Korea - Mexiko 1:0 (0:0), Branka: 77. Kwon Čchang-hun. ČK: 90.+4 Lozano (Mexiko).

Skupina D

Argentina - Honduras 1:1 (0:0), Branky: 90.+3 Martínez - 75. Lozano z pen.
Alžírsko - Portugalsko 1:1 (1:1), Branky: 30. Benkablia - 25. Paciencia z pen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články