Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Riu zelená voda i v bazénu pro vodní pólo

Rio de Janeiro - Problém s podivně zelenou vodou v bazénech pro skoky do vody a vodní pólo na olympijských hrách v Riu de Janeiro podle pořadatelů způsobila špatná hladina pH. V obou bazénech se příliš snížila zásaditost vody. Plavecký bazén tento problém nepostihl, protože má jako dočasná stavba vlastní filtraci.

Voda začíná zelenat i v bazénu pro vodní pólo
zdroj: Reuters

V úterý se nad zelenou vodou ve svém bazénu podivovali skokani do vody, do rána se zazelenala i voda v sousedním bazénu pro vodní pólo. Tam hrozí nebezpečí, že pokud bude podobně jako ve skokanské nádrži stále tmavnout, budou mít rozhodčí problémy sledovat při zápasech případné fauly pod vodou.

Podle prováděných testů nepředstavuje zelená voda pro sportovce žádné zdravotní riziko. Pořadatelé dlouho hledali příčinu problému. Nyní se ho budou snažit vyřešit. "V noci jsme ošetřili oba bazény a úroveň zásaditosti se už zlepšila. Očekáváme, že barva bude velmi rychle zase modrá," uvedl mluvčí her Mario Andrada.

Je nám líto, video expirovalo.
Organizátory v Riu trápí zelená voda v bazénech

Nastavení parametrů pro úpravu vody vycházelo z testovacích závodů a ve větším olympijském zatížení nemusí fungovat optimálně. "Pravděpodobně jsme nezohlednili, že větším počtem sportovců může být kvalita vody ovlivněna jiným způsobem," řekl Andrada.

Americký expert na údržbu bazénů Jerry Wallace varoval, že nemusí být tak snadné vrátit barvu vody zpět na průzračně modrou. Podle televizních záběrů a fotografií si navíc myslí, že příčinou problémů mohou být řasy. Pokud se oba bazény čistí stejnými nástroji, mohl se ten pro vodní pólo kontaminovat.

Černé čáry na dně bazénu vymezující hrací území ale zatím byly viditelné a zápasy ve vodním pólu pokračovaly. Někteří hráči si ale stěžovali na příliš mnoho chemie v bazénu. "V poslední čtvrtině jsem skoro nemohl otevřít oči," řekl kapitán amerického týmu Tony Azevedo.

Zdroj
ČTK, Daily Mail, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články