Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Japonec Haneda děkuje za medaili Slovákům. Bez vás bych to nedokázal, raduje se

Rio de Janeiro – Na úspěchu japonského vodního slalomáře Takuja Hanedy má svým způsobem podíl i Slovensko, díky němuž se vyšplhal na medailovou pozici. V kanoistickém finále si vyjel bronzovou medaili. V Japonsku přitom nenašel vhodné podmínky pro trénování, a proto přesídlil do Bratislavy. "Jinak bych to nedal. Jsem velmi šťastný," řekl Haneda pro Českou televizi.

Haneda začal mluvit na novináře perfektní slovenštinou. Vždyť řadu let trénuje a studuje na Slovensku, kde se koncentruje špička vodních slalomářů. Devětadvacetiletého Hanedu trénuje v Liptovském Mikuláši Milan Kubáň, který ho dovedl až k olympijské medaili.

"Měl jsem 18 let a rozhodl jsem se, že půjdu někam mimo Japonsko, protože tam momentálně není žádný kanál a kvalitní podmínky. Tam by se takový výsledek nedal dosáhnout," řekl Haneda, který ve slalomářském souboji skončil na třetím místě za zlatým Gargaudem Chanutem z Francie a Slovákem Matejem Beňušem.

"Semifinále bylo tak na oťukání, věděl jsem, že když neudělám chybu a půjdu na jistotu, tak do finále postoupím, což se podařilo, i když těsně. Do finále jsem dal všechno. Věděl jsem, že jdou ještě minimálně čtyři velmi dobří závodníci, takže i se stříbrem jsem velmi spokojený," uvedl Beňuš, který pro Slovensko vybojoval první medaili v Riu.

"Na Slovensku byl Michal Martikán a kvalitní podmínky, tak jsem se rozhodl tam odejít. Bez slovenských podmínek bych to nedal," uvedl Haneda s poukazem na dvojnásobného olympijského vítěze z Atlanty a Pekingu. Legendární Martikán má ještě dvě stříbra (Sydney a Atény) a bronz z Londýna.

Michal Martikán na OH
zdroj: ČTK autor: AP

Podle kouče Jiřího Rohana, který trénuje Vítězslava Gebase, jenž v závodu skončil o třináct setin sekundy čtvrtý, jsou Slováci lepší než Češi. "Alespoň výsledkově. U Slováků jsou famózní jezdci, kteří se mezi sebou tahali už v kvalifikaci. Tam není co řešit," uvedl. Čím to podle něj je? "Asi mají lepší trenéry," řekl s úsměvem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články