Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Veselý, Neumannová i Pospíšilová-Cechlová aneb jak se vracely medaile

Praha/Rio de Janeiro - Případ oštěpaře Vítězslava Veselého, kterému bude dodatečně udělena bronzová olympijská medaile z Londýna, je jedním z mnoha v historii nejen olympijských her. Dopingovým hříšníkům jsou po prokázání užívání zakázaných látek odebírány medaile a zpětně je získávají sportovci umístění v dalším pořadí. Podobnou situaci jako Veselý už zažily z českých sportovců Kateřina Neumannová a Věra Pospíšilová-Cechlová, otazník dodatečného zisku cenného kovu stále visí nad Lukášem Bauerem.

Sport
zdroj: ČT4

Zpětný zisk medaile je často hořkosladkou záležitostí. Trefně to vystihl právě Vítězslav Veselý, který je zatím posledním dodatečným medailistou. "Je to tak trochu splněný sen, i když trochu jiným způsobem, než by si člověk představoval," řekl Veselý.

Nadějný oštěpař tak poukazuje na fakt, že sportovci by medaili nejraději oslavovali vždy ihned po závodě, ve kterém by si vlastním výkonem ten nebo onen cenný kov zajistili.

Mezinárodní olympijský výbor v případě londýnského oštěpařského závodu oznámil, že zpětné testování vzorků z Her v Pekingu a Londýně odhalilo u původně druhého Ukrajince Oleksandra Pjatnycji anabolický steroid turinabol. Disciplinární komise MOV jednatřicetiletému oštěpaři proto nařídila vrátit stříbrnou medaili, která by měla připadnout Finovi Anttimu Ruuskanenovi.

Kateřina Neumannová: "To, že Smigunová v Turíně předváděla něco 'extra', nám se Standou (Frühaufem), mým trenérem, bylo jasné už během Her. On, na rozdíl ode mě, umí tyto obavy díky mnohaleté praxi s jistotou pojmenovávat pravým jménem (//sport/zoh-2014/261581-tajna-zprava-k-prohranemu-zlatu-z-turina/)."

Už v minulosti zažila podobný osud Kateřina Neumannová. Několikanásobná olympijská medailistka byla na olympiádě v Salt Lake City třetí a čtvrtá, ale po dodatečné diskvalifikaci ruské lyžařky Larissy Lazutinové kvůli použití dopingu se později dočkala posunu vždy o jedno místo vzhůru, a tak jí připadla místo jediného bronzu až s odstupem času stříbrná medaile a navrch také bronz. "Škoda, že ne dříve, o tu pravou radost jsem přišla," řekla Neumannová.

Kateřina Neumannová
zdroj: Getty Images

Pospíšilová-Cechlová se dočkala medaile po devíti letech

Dalším případem byla Věra Pospíšilová-Cechlová, po olympiádě v Aténách v roce 2004 ještě jako Věra Cechlová. V závodě skončila česká diskařka po svém nejlepším hodu čtvrtá pouhých devět centimetrů za Běloruskou Irinou Jatčenkovou, která brala bronz.

Laboratorní testy aténských vzorků z roku 2012 ale prokázaly v případě Jatčenkové užití anabolik, a tak následovala diskvalifikace a vrácení medaile. Pospíšilová-Cechlová se cenného kovu dočkala v dalším roce, tedy skoro po devíti letech od řecké olympiády.

Je nám líto, video expirovalo.
Cechlová se po devíti letech dočkala medaile z Atén

"Je to velké zadostiučinění, velice emotivní a nepopsatelné. Vždycky to byl můj největší sen, získat jakýkoli kov na olympijských hrách," řekla k udělení bronzové medaile nyní už bývalá česká diskařka. Okamžiky medailového vyhlášení na aténském olympijském stadionu jí však už nikdo nevrátí. Tehdy byla zklamaná, že s Jatčenkovou prohrála tak těsným rozdílem.

"Byla jsem kousíček za medailí. Ten závod si vezmu do hrobu, na to nejde zapomenout. Bylo úžasné, co se mi tam povedlo, kolik jsem na ty podmínky hodila. Jen mi vadí, že jsem neměla tu pozávodní atmosféru, těžce jsem se s tím smiřovala," vzpomínala později.

Bauer: Spravedlností se to už nedá dohnat

Otazník dodatečného udělení dalších medailí visí ještě jak nad Neumannovou, tak nad Lukášem Bauerem. Čeští lyžaři by mohli zpětně obdržet dokonce nejcennější kovy po dopingovém podezření estonských lyžařů z olympijských závodů v Turíně. Při zpětném testování olympijských vítězů Kristiny Šmigunové-Vähiové a Andruse Veerpala v roce 2014 byly ve vzorcích odhaleny zakázané látky.

"Nejde to úplně mimo mě, nějaké pocity mám, ale nebudu to pouštět ven do té doby, než se to potvrdí oficiálně," prohlásil tehdy Bauer. "Ale na druhou stranu, pokud někoho odhalí až po těch osmi letech, jsou osudy lidí úplně jinde. Jejich sportovní život se mohl vyvíjet úplně jinak. To už se nedá spravedlností dohnat. Není hezké koukat na televizi a za půl roku zjistit, že jsou výsledky úplně jinak," přemítal před dvěma lety český lyžař.

Sport
zdroj: ČT4

"Pro mě to byla až dosud nezodpovězená otázka. Pokud se to potvrdí, dostanu odpověď," řekla po příletu ze Soči Neumannová. O dopingu Estonců a obzvlášť Šmigunové prý oba tušili. "Nechci říct věděli, ale hraničilo to s jistotou. Ty její výkyvy výkonnosti, kdy se schovala, pak přijela, vyhrála dva závody, pak byla najednou desátá, to byly silné signály, že není všechno v pořádku," vyprávěla. "A Estonci se uměli 'připravit' na jeden závod v sezoně, to se s nima táhlo vždycky."

Do dnešního dne však nebyly turínské dopingové události oficiálně uzavřeny, a tak si na případný zisk zlatých medailí musí čeští lyžaři ještě počkat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články