Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vrcholy 4. dne OH: Český tenisový hattrick a Phelpsův zlatý blackjack

Rio de Janeiro – Tři vítězná utkání fedcupových reprezentantek orámovala čtvrtý den soutěží pod pěti kruhy. Do čtvrtfinále nejprve po velkém boji postoupila Petra Kvitová, na jejíž úspěch vzápětí navázaly i deblistky. Duo H+H porazilo čínský pár Pcheng Šuaj - Čang Šuaj, mezi nejlepších osm postoupily také Strýcová s Šafářovou. Historické tabulky opět přepisoval americký fenomén Michael Phelps. Nejúspěšnější olympionik všech dob opanoval trať 200 metrů motýlek a poté triumfoval i ve štafetě na 4 x 200 metrů volný způsob.   

Michael Phelps
zdroj: Reuters autor: Stefan Wermuth

Kvitová vstupovala do utkání proti Rusce Makarovové s vědomím, že oba letošní vzájemné duely prohrála včetně 2. kola Wimbledonu. V Riu však dokázala za vydatné podpory českých olympioniků nepříznivě vyvíjející se duel otočit a po téměř třech hodinách slavila postup. "Kdybych nezabojovala, jak jsem zabojovala, tak bych neměla po zápase takový úsměv," podotkla Kvitová.

Utkání sehrané dvojice H+H, obhájkyň stříbrných medailí z Londýna, podobné drama nepřineslo. České reprezentantky během zápasu jen jednou ztratily servis, čímž postavily základ dvousetovému vítězství 6:4, 6:4. "Máme z toho velkou radost, Číňanky byly hodně těžkým soupeřem," řekla Hlaváčková.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší z Ria: Den čtvrtý

Do čtvrtfinále pod pěti kruhy proklouzla i dvojice Strýcová-Šafářová. Přemožitelky favorizovaných sester Williamsových se nicméně proti Kanaďankám pořádně nadřely. V první sadě promarnily setbol a nakonec prohrály v tie-breaku. Další dvě sady ovšem vyhrály a stejně jako Kvitové jim aplaudoval velký počet českých sportovců.

"Úžasné," řekla po dalším triumfu Šafářová, jež překonala zdravotní problémy. "Naprostá paráda. Moc nám to pomáhá. Teď pojedeme do vesnice a budeme se tam o zápase bavit. Jsme taková jedna velká rodina," dodala Strýcová.

Serena Williamsová senzačně končí

Světová tenisová jednička Serena Williamsová nezíská na olympijských hrách v Riu de Janeiro žádnou z medailí. O obrovské překvapení na úkor obhájkyně zlata se v osmifinále dvouhry postarala ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová, která favorizovanou Američanku porazila 6:4, 6:3. Ve čtvrtfinále změří síly s Petrou Kvitovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr utkání Svitolinová – S. Williamsová

Phelps vybojoval 20. a 21. zlato pod pěti kruhy

Američan Michael Phelps přidal v Riu de Janeiro do své sbírky cenných kovů další dvě zlaté medaile. Legendární plavec nejprve zvítězil na motýlkářské dvoustovce a poté triumfoval ve štafetě 4 x 200 metrů volným způsobem. Létající ryba, jak zní přezdívka rodáka z Baltimoru, získal během Her už jednadvacet zlatých medailí, čímž si upevnil postavení nejúspěšnějšího sportovce olympijské historie. 

Kanoista Gebas byl 13 setin od medaile

Třináct setin sekundy chybělo Vítězslavu Gebasovi, kanoistovi na divoké vodě, aby se stal prvním českým medailistou olympijských her. Ve finále skončil čtvrtý a zopakoval pondělní výsledek střelce Davida Kosteleckého. "Když se na to podívám za nějaký čas, asi budu rád, ale medaile to není. Dneska na ni bylo. Je to škoda," prohlásil po závodě.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálová jízda kanoisty Gebase

Synek s Knapkovou postoupili do semifinále

Skifaři Ondřej Synek i Miroslava Topinková Knapková postoupili bez výraznějších problémů do čtvrtečního semifinále. Čeští reprezentanti obsadili ve čtvrtfinále shodně druhá místa, když nestačili na hlavní rivaly z Nového Zélandu. Synka pokořil obhájce olympijského zlata Mahé Drysdale, Topinkovou Knapkovou předjela Emma Twiggová.

"Konečně jsem si trochu spravil náladu po třech dnech veslování na trenažéru," zaradoval se Synek a připomněl tak patálie s větrem, které závody do dnešního dne ovlivňovaly. "Moc jsem teď netrénovala, takže jsem taková nerozdýchaná, ale snad to bude příště lepší," doplnila Knapková Topinková.

Sáblíková se vysněného startu v Riu nedočká

Martina Sáblíková nepojede cyklistickou časovku. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení bojovala o možný start do posledních chvil, ale zvláštní panel Mezinárodní sportovní arbitráže CAS po zdlouhavém procesu zamítl žalobu ze strany jejího týmu.

"V tuto chvíli ve mně samozřejmě převažuje obrovské zklamání, doufala jsem ve start do posledních chvil," uvedla Sáblíková.

Šermíř Beran předvedl gesto fair play, v prvním kole nicméně prohrál

Putování kordisty Jiřího Berana olympijským turnajem skončilo v úvodním kole. Nad jeho síly byl domácí Athos Schwantes, s nímž prohrál 6:8. Beran sice vedl po první tříminutové části 3:0, Brazilec však dokázal vyrovnat a v prodloužení si vybudoval čtyřbodový náskok, který už pražský rodák stačil v závěru jen snížit. Beran přitom v nastavení jednou sám opravil rozhodčí, že soupeře nezasáhl.

"Kdybych byl špatný šermíř, tak bych řekl, že jsem zásah dal, ale já to miluju," řekl Beran. "Byl to hodně důležitý zásah, ale takhle bychom se měli chovat všichni. Prostě bych to v rámci fair play nikdy nepřipustil, aby rozhodčí uznal zásah, který jsem nedal," zakončil.

Je nám líto, video expirovalo.
Šermíř Beran nestačil v 1. kole na Brazilce Schwantese

Čínská vzpěračka Teng Wej získala olympijské zlato ve světovém rekordu

Mistryně světa z posledních dvou šampionátů deklasovala konkurenci ve váhové kategorii do 63 kg celkovým výkonem 262 kg, světové maximum překonala i v nadhozu (147 kg). Stříbro vybojovala Čche Hjo-sim z KLDR, třetí skončila Karina Goričevová z Kazachstánu.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový rekord vzpěračky Teng Wej v kategorii do 63 kilogramů

Nečekaná porážka All Blacks

Turnaj mužů v sedmičkovém ragby přinesl během úvodního hracího dne obrovskou senzaci. Favorizovaný tým Nového Zélandu totiž prohrál s Japonskem 12:14. Proslulí All Blacks navíc přišli o svou největší hvězdu Sonnyho Billa Williamse. Dvojnásobný světový šampion si natrhl Achillovu šlachu a na sportovním vrcholu letošního roku už si nezahraje.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Nový Zéland – Japonsko

Gymnastky USA suverénně obhájily olympijské zlato

Americké gymnastky potvrdily roli největších favoritek a získaly pod pěti kruhy zlaté medaile v soutěži družstev. Tým, v němž z poslední olympiády zůstaly jen Gabrielle Douglasová a Alexandra Raismanová, nechal druhé Rusky za sebou o více než osm bodů. Bronzovou medaili získaly Číňanky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články