Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

"Ty ještě pádluješ?" ptali se Gebase. O den později mu o 13 setin unikla medaile

Rio de Janeiro Dlouho nepatřil mezi absolutní českou špičku a mezinárodní úspěchy mu unikaly. Až ve 32 letech se kanoista Vítězslav Gebas poprvé kvalifikoval na olympijské hry a hned z toho málem byla senzační medaile. Nakonec olympijskému debutantovi uteklo třetí místo o pouhých třináct setin sekundy, v přepočtu na jízdu v kanoi jen pár centimetrů. "Myslím si, že můj první olympijský start přišel v pravou chvíli. Kdybych tu byl dřív, tak by z toho jednak nebyl takový výsledek a ani bych to pak neustál v běžném životě," přiznal Gebas.

Gebas měl roky nálepku kanoisty, co umí jezdit pouze na domovském kanálu v Troji. Když se najednou objevil v televizi při kvalifikaci v Riu, ozývali se mu lidé, které patnáct let neviděl, a divili se, že ještě vůbec sportuje na vrcholné úrovni. "Ty ještě pádluješ?" ptali se. Gebas však celé ty roky nezahálel, pracoval na sobě a toužil po velkém úspěchu.

A snaha se začala v posledních třech letech vyplácet. Loňská změna trenéra reprezentačního kouče Jiřího Pulteru vystřídal Jiří Rohan – pak znamenala další pozitivní impuls nejen směrem k olympijským hrám.

"Kdybych to neudělal, do olympiády bych nevydržel," přiznal Gebas. Získal novou motivaci, okusil nové tréninkové metody, uklidnil se. "Byl jsem rád, dostal jsem impulz, baví mě to. A to je v mém věku nejdůležitější," uvedl dvaatřicetiletý závodník. "Za poslední rok jsem neměl stejný trénink. Bylo to precizní, mám to tak rád," řekl.

Vše směřovalo k olympijským hrám v Riu, kde byl Gebas jediným českým zástupcem v singlkanoi. Mezi favority však rozhodně nepatřil v závodech Světového poháru se dostal na stupně vítězů jen jednou v kariéře a ani kvalifikace olympijského závodu mu nevyšla. Do semifinále postoupil až z posledního čtrnáctého místa. V semifinále a finále se ale český debutant zlepšil a nakonec ho jen 13 setin sekundy dělilo od bronzu.

Drobný odstup od medaile ho pak samozřejmě trápil. Když v tréninku zkoušel co nejrychleji za sebou zmáčknout a zastavit stopky, nedostal se prý pod patnáct setin. Čtvrté místo pro něj sice znamená životní úspěch, ale i kvůli nicotnému rozdílu se v něm mísily pozitivní pocity s těmi negativními. "Brambory nemám rád," hlesl po závodu.

Přišel mimo jiné i o prémii 525 000 korun od Českého olympijského výboru a pravděpodobně i o potenciální sponzory či lepší smlouvu v USK Praha. "No nic, půjdu zase zpátky do práce. Nic se nemění. Třeba přijde nějaký klient, co mě viděl, a nabídne mi kšeft za půl mega," utrousil s úsměvem Gebas, v civilu majitel realitní kanceláře. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články