Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Senzace tenisového turnaje: Williamsová skončila na raketě Ukrajinky Svitolinové

Rio de Janeiro - Světová tenisová jednička Serena Williamsová na olympijských hrách v Riu de Janeiro žádnou z medailí nezíská. O obrovské překvapení na úkor obhájkyně zlata se v osmifinále dvouhry postarala Jelina Svitolinová, která favorizovanou Američanku porazila 6:4, 6:3. Příští soupeřkou ukrajinské tenistky bude Petra Kvitová. Ze tří vzájemných soubojů Češka dva vyhrála.

"Samozřejmě jsem zklamaná. Vyhrála lepší hráčka," řekla Williamsová, jež po utkání odmítla odpovídat na otázky novinářů. Její vyjádření médiím poskytl na audionahrávce mluvčí amerického tenisového týmu. "Byla to skvělá příležitost, ale bohužel to nevyšlo, jak bych si představovala. Bylo to skvělé, ale už je to pryč," dodala. 

Vítězka 22 grandslamových titulů Williamsová se v Brazílii chtěla stát první tenistkou s dvěma zlatými olympijskými medailemi z dvouhry. Proti Svitolinové ale od počátku kupila chyby. Ve druhém setu dokonce v jednom gamu nasbírala pět dvojchyb a dvacáté hráčce světového žebříčku za necelou hodinu a čtvrt v pátém vzájemném zápase poprvé podlehla.

Svitolinová duel ukončila s bilancí 63 získaných fiftýnů, jen devět z nich si však vybojovala vlastními vítěznými míči. Další jí "věnovala" Williamsová, která nasbírala 37 nevynucených chyb, ke zbylým 17 ji soupeřka dotlačila. 

Jelina Svitolinová:

"Je to neskutečný pocit. Pořád nemohu uvěřit, že jsem vyhrála. Snažila jsem se udržet koncentraci, protože je to výborná hráčka, která už spoustu takových zápasů dokázala otočit."

Všechny čtyři předchozí zápasy s Williamsovou prohrála, naposledy letos na Roland Garros získala jen dva gamy. "Nikdy se mi ani nesnilo o tom, že bych ji mohla porazit. Proto si to ohromně užívám, zvlášť na olympiádě, po které jsem vždy toužila," uvedla jednadvacetiletá Ukrajinka, jejímž nejlepším výsledkem na grandslamech je loňské čtvrtfinále v Paříži.

Williamsová během utkání se Svitolinovou
zdroj: Reuters

Williamsová v Riu neobhájí ani jeden z titulů z Londýna. Už v neděli ztroskotala společně se sestrou Venus ve čtyřhře, o senzaci na účet sesterské dvojice se v 1. kole postaral český pár Barbora Strýcová, Lucie Šafářová.

Na tenisových dvorcích v Riu tak pokračuje zkáza favoritů. Jednička mužského turnaje, Srb Novak Djokovič, vypadl už v prvním kole s Argentincem Juanem Martínem del Potrem.

Tenis, ženy:

Dvouhra - 3. kolo: Svitolinová (15-Ukr.) - S. Williamsová (1-USA) 6:4, 6:3

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články