Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Veselý dostane bronz z Londýna, stříbrný Ukrajinec dopoval

Rio de Janeiro - Oštěpař Vítězslav Veselý získá dodatečně bronz z letní olympiády v Londýně, kde před čtyřmi lety skončil čtvrtý. Původně druhý Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja byl totiž diskvalifikován za doping. "Je to tak trochu splněný sen, i když trochu jiným způsobem, než by si člověk představoval," řekl Veselý. 

Oštěpař Vítězslav Veselý na LOH v Londýně
zdroj: ISIFA

Mezinárodní olympijský výbor oznámil, že zpětné testování vzorků z Her v Pekingu a Londýně odhalilo u Pjatnycji anabolický steroid turinabol. Disciplinární komise MOV jednatřicetiletému oštěpaři nařídila vrátit stříbrnou medaili, která by měla připadnout Finovi Anttimu Ruuskanenovi.

Olympijská soutěž oštěpařů v Londýně měla překvapivého vítěze v Keshornu Walcottovi z Trinidadu. Nečekané bylo i druhé místo Pjatnycji, který hodil pouze o sedm centimetrů méně. Veselý bude chtít vybojovat další olympijskou medaili v Riu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý je po letech bronzový

Dopovaly i arménské vzpěračky a běloruský kladivář

MOV oznámil diskvalifikaci celkem čtyř sportovců z dvou předchozích letních Her. Vedle ukrajinského oštěpaře odhalila zpětná analýza dopingovou látku v těle vzpěraček Nurcan Taylanové z Turecka a Hripsime Churšudjanové z Arménie při olympiádě v Pekingu 2008 a běloruského kladiváře Pavla Kryvického na Hrách v Londýně.

V těchto případech se nejedná o medailisty. Taylanová soutěž do 48 kg nedokončila, Churšudjanová skončila jedenáctá - jejich vzorky byly pozitivní na stanozolol. Obě ale získaly cenné kovy na jiných Hrách. Taylanová triumfovala v Aténách 2004, Churšudjanová byla třetí v Londýně. Kryvickij, který užil turinabol, vypadl na londýnské olympiádě v kvalifikaci.

MOV znovu kontroluje vzorky i kvůli státem organizovanému dopingu v Rusku. Dvě vlny opakovaných testů z Pekingu a Londýna přinesly celkem 98 pozitivních vzorků.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články