Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kordista Beran je ze soutěže venku. V klíčových momentech odmítl bod

Rio de Janeiro - Šermíř Jiří Beran prohrál v úvodním kole olympijského turnaje kordistů s domácím Brazilcem Athosem Schwantesem 6:8 a v soutěži skončil. V průběhu zápasu zareagoval v duchu fair-play a opravil verdikt rozhodčích, kteří mu přiřknuli bodový zásah. Český borec sice vedl po první tříminutové části 3:0, ale Schwantes dokázal vyrovnat a v prodloužení si vybudoval čtyřbodový náskok, který už Beran stačil v závěru duelu jen snížit.

Jiří Beran a Athos Schwantes
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Medichini

"Je to sport, je to šerm. Byl jsem rád, že jsem šel s Brazilcem, a jsem rád, že jsem si olympiádu zažil. Nerozklepaly se mi kolena, cítil jsem se perfektně. Možná by byl lepší scénář prohrávat 3:0, protože on pak riskoval a měl štěstí," řekl Beran.

Český kordista si zpočátku držel soupeře od těla, proto se dostal do vedení 3:0. "Na dlouhou vzdálenost se dá zúročit kvalita. Pak padla pauza, dostal radu od trenéra, aby to zkrátil a začal riskovat," řekl Beran. Šermíři se dostávali blíž k sobě a on ztrácel. "Vždycky jsme se srazili a v kuchačce na blízko on všechno rozsvítil. Neměl bych dopustit, abychom se takhle srazili. Měl bych dát zásah dřív," přiznal.

Jiří Beran: "Prostě bych to v rámci fair play nikdy nepřipustil, aby rozhodčí uznal zásah, který jsem nedal."

Za stavu 3:5 se kordisté 18 sekund před koncem prodloužení znovu dostali blízko k sobě a zelené světlo ukázalo Beranův zásah. Český reprezentant ale rozhodčí opravil, že trefil sám sebe. "Kdybych byl špatný šermíř, tak bych řekl, že jsem zásah dal, ale já to miluju," uvedl Beran a dodal: "Byl to hodně důležitý zásah, ale takhle bychom se měli chovat všichni." 

Na otočení výsledku už nebyl dostatek času

Za stavu 3:7 ještě snížil, ale vyrovnat kvůli krátkému času už nestihl. "Říkal jsem si, že jsem pako, že jsem mohl zkusit dřív rychlou akci," řekl Beran. Špatně se mu ale kontroloval čas, jelikož časomíra byla nad šermíři. "Kdybych se podíval nahoru, tak tam zaostřím a v tu chvíli, když soupeř udělá útok, jsem mimo koncentraci. Čas je normálně vedle nás. Je to trochu nepříjemné, ale bylo to tady krásné," poznamenal.

Grumiera v soutěži zdolal až v semifinále Maďar Géza Imre, Francouz nakonec získal bronz po výhře 15:11 nad Švýcarem Benjaminem Steffenem. Finále bylo soubojem generací a dvacetiletý Korejec Pak Sang-jong v něm zdolal 15:14 o 21 let staršího Imreho. Úřadující mistr světa bral druhou individuální olympijskou medaili po bronzu z Atlanty před dvaceti lety.

Olympijské zlato patří mladému Korejci Pak Sang-jongovi

Beranovi patří ve světovém žebříčku federace FIE 91. místo, jeho jihoamerický protivník, který startoval i na předchozích Hrách v Londýně, je pětašedesátý. Ve druhém kole se Schwantes utká s úřadujícím vicemistrem světa a lídrem žebříčku Gauthierem Grumierem z Francie.

Grumiera pak v dalším průběhu soutěže zdolal až v semifinále Maďar Géza Imre, Francouz nakonec získal bronz po výhře 15:11 nad Švýcarem Benjaminem Steffenem. Finále bylo soubojem generací a dvacetiletý Korejec Pak Sang-jong v něm zdolal 15:14 o 21 let staršího Imreho. Úřadující mistr světa bral druhou individuální olympijskou medaili po bronzu z Atlanty před dvaceti lety.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam šermu: kord (M), semifinále – finále

Beran a fleretista Alexander Choupenitch byli prvními českými šermíři na olympijských hrách po 20 letech. Choupenitch v neděli prohrál rovněž ve svém úvodním utkání s obhájcem stříbrné medaile Aláldinem Abúelkásimem z Egypta.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články