Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kajakář Prskavec chce jet o medaili riskantně

Rio de Janeiro - Vodní slalomář Jiří Prskavec se drží hesla kdo neriskuje, nevyhraje. Zdá se tak, že na jistotu ani jezdit neumí. Prezentuje se riskantnější jízdou, kdy nájezdy zkracuje, přes branky jezdí těsně kolem tyčí a do těch protivodných jen strká hlavu na "dlouhý krk". V životním závodě o olympijskou medaili se chystá předvést další riskantní jízdu v duchu hop nebo trop.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Je první velkou českou nadějí. Ustojí míru rizika? "O něj se nebojím, je to tak zkušený závodník, že to zvládne," tvrdí stříbrný olympijský medailista z Londýna a Prskavcův kajakářský kolega Vavřinec Hradilek. "Ono to vypadá, že to je velké riziko, ale ono to tak není, já to mám docela pod kontrolou," říkává Prskavec.

Výhodou úřadujícího mistra světa i Evropy je psychika. "Bezmozek," utrousí občas lidi od vody. S tím korespondují i Prskavcovy plány. "Mým snem je startovat poslední ve finále olympijských her," prohlásil v Riu. To by ale znamenalo vyhrát semifinále, tak jako loni na mistrovství světa v Londýně, kde pak získal titul. K tomu je trojnásobným mistrem Evropy a dvojnásobným světovým šampionem do 23 let, z MS v Praze 2013 má stříbro. Je předurčen k tomu vozit medaile.

Jenomže tohle jsou olympijské hry. Jiná kulisa, rozdílná atmosféra, extrémní tlak okolí i médií. A všudypřítomné olympijské kruhy, upozorňující na výjimečnost chvíle. "Já se na to ale hrozně těším, nemůžu se dočkat," řekl u kanálu. Ale zatím neví, co s ním udělá nervozita; před nedělní kvalifikací se prý rozklepal tak, že si nemohl ráno ani vyčistit zuby. Pak si ale závod opět užíval a cirkusovými eskapádami bavil diváky.

Nyní však půjde do tuhého. Z patnácti mužů na startu jich deset postoupí do finále, kde by Prskavec neměl chybět. "Jenže tohle je vodní slalom. Stačí drobnost a je všechno pryč," shodují se vodáci a Hradilek přitakal: "Můžeme tady mít několik medailí, ale klidně taky žádnou," upozornil. "Já tu medaili ale chci a vím, že když zajedu dobře, mít ji budu," věřil si Prskavec.

Na startu nebudou obhájce olympijského zlata Daniel Molmenti z Itálie, první muž světového žebříčku Boris Neveu z Francie ani plno dalších kajakářů, kteří běžně vyhrávají Světové poháry a šampionáty. Neprošli tvrdým sítem domácích nominací, z nichž mohl do Ria jen jeden. Tak jako Hradilek. I proto vodní slalomáři si cení víc titulu z mistrovství světa, kde je konkurence větší.

Jenomže to neznamená, že v Riu má Prskavec cestu k medaili snadnou. Skvěle zajel kvalifikaci Ital Giovanni de Gennaro, silní budou Brit Joseph Clark, Němec Hannes Aigner, Francouz Sebastian Combot, Slovinec Peter Kauzer, Australan Mike Dawson, Slovák Jakub Grigar... Vlastně každý, kdo se do semifinále z kvalifikace dostal. A nikdo z nich se nebude šetřit, každý pojede vabank. Jako Prskavec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články