Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Svoboda: Mám pocit, že ve mně něco bouchne. Chtěl bych atakovat český rekord

Praha – Dlouhé měsíce se potýkal se zdravotními komplikacemi, do Ria de Janeiro však vyrazil atlet Petr Svoboda ve velké pohodě. Před blížícím se startem se podle svých slov cítí až nezvykle dobře a věří, že pokud se vše sejde, může atakovat i český rekord na 110 metrů překážek, který od roku 2010 sám drží časem 13,27 sekundy.

"Já mám v sobě takový pocit, že ve mně něco bouchne. Ráno jsem šel na trénink a nic mě nebolelo. Až mám strach, že to bylo moc super," řekl Svoboda před odletem do Ria. "Vím, že jsou to jen řeči do prázdna, ale já chci ukázat všem, kdo mi nevěřili, že to ve mně pořád je," dodal.

Spokojený bude s účastí v semifinále, jelikož si je vědom toho, že letošní nejrychlejší časy jsou hodně pod jeho maximem. "Pro mě je splněný cíl semifinále. Běhá se letos rychle a ti černí kluci jsou opravdu dobří. Ale já cítím, že bych mohl atakovat český rekord. Cítím, že to bude dobré, ale uvidíme. Plácání mi jde dobře," prohlásil s úsměvem.

Jednatřicetiletý halový mistr Evropy z roku 2011 má v Riu o motivaci více. Právě kvůli olympijským hrám se totiž vracel po vážných zdravotních potížích, s nimiž bojoval tři roky. Přišel tak i o minulou olympiádu v Londýně. "Jestli byl závod, kvůli kterému jsem se chtěl vracet, tak je to Rio. Každá bolest, kterou jsem prodělal, stála za to, že teď mohu nasednout do letadla směr Rio," řekl.

Už má za sebou účast na Hrách v Pekingu v roce 2008. Z informací, které se k němu dostávají, tuší, že v Riu bude horší organizace, a sám je zvědavý na zážitky.

"V Pekingu bylo vše precizní. Tam nebyli dobrovolníci, ale dostali to rozkazem a nikdo si nedovolil udělat chybu. Teď to podle zpráv utíká všemi směry a mám z toho trochu strach. Přítelkyně mě ani nechce pustit," prozradil.

"Detaily se pokazit mohou. Já se chci hlavně v klidu vyspat a najíst a dostat se bez problémů na závod. To mi bohatě stačí. Nepotřebuji luxus, i když by se mi líbilo bydlet na lodi jako američtí basketbalisté. Ale já ve skromných podmínkách umím trénovat a závodit. Uvidíme, jaké to bude, ale předpokládám, že to nebude problém," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Ria odletěla další část výpravy i s atlety

Přítelkyně, která v jeho životě nahradila bývalou manželku tyčkařku Jiřinu Ptáčníkovou, se prý o něj bojí natolik, že si musel i potají sbalit civilní oblečení. "Dostal jsem totiž zakázáno chodit ven z olympijské vesnice," řekl.

Přesto by rád poznal atmosféru Ria, jelikož ho uchvátil film Město bohů. "Ten film miluji a hrozně mě oslovil. Tak si to chci ověřit na vlastní kůži a zažít to místo. Ale do favel a slumů určitě nepolezu," slíbil.

Více než zlodějů, kterým prý případně uteče, se bojí komárů vzhledem k viru zika. "To mě trápí, ale snad to nebude tak hrozné. Máme repelenty, navíc budou v zásuvkách ty odpuzovače. Já to mám doma a komáři se nepřiblíží, tak snad v Brazílii nejsou odolnější," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články