Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sáblíková u arbitráže neuspěla, olympijskou časovku nepojede

Rio de Janeiro – Olympijská časovka cyklistek se nakonec odehraje bez Martiny Sáblíkové. Česká reprezentantka do posledních chvil bojovala o možný start, ale zvláštní panel Mezinárodní sportovní arbitráž CAS po zdlouhavém procesu zamítl žalobu ze strany jejího týmu. "V tuto chvíli ve mně samozřejmě převažuje obrovské zklamání, doufala jsem ve start do posledních chvil," uvedla Sáblíková.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Sáblíková žila v domnění, že si na loňském mistrovství světa olympijský start zajistila. Když ale UCI začátkem června zveřejnila seznam kvalifikovaných zemí, Česká republika na něm chyběla. Cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení přesto odletěla do Brazílie, kde se intenzivně připravovala v tréninkovém azylu 180 km od Ria na možný start. O ten usilovala česká strana v čele s expertem na sportovní právo Janem Šťovíčkem, předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru, všemi možnými cestami, ale neúspěšně.

Šťovíček opíral žalobu o nejasnou interpretaci pravidel UCI. "My jsme říkali, že výklad UCI není jediný možný a jediný správný. A pokud je pravidlo nejasné, musí být vykládáno ve prospěch sportovce. Proto jsme chtěli, aby UCI přidala jedno místo v časovce," uvedl Šťovíček, který se svým týmem žalobu připravoval, ale protože je sám jedním z rozhodců CAS, jednání v Riu se nemohl zúčastnit.

Zastupoval ho proto Martin Maisner, rovněž člen legislativní rady ČOV. "Cyklistická kvalifikační pravidla jsou nesmírně složitá a jsou v nich díry. Některá pravidla jdou smyslem proti sobě. Navíc je důležité podívat se na ně tím způsobem, že jejich smyslem není vyřadit co nejvíc lidí, ale umožnit, aby se utkali ti nejlepší. V tomto případě neumožnila UCI startovat kvůli byrokratickým obstrukcím někomu, kdo se výkonem objektivně kvalifikoval," řekl Maisner.

Přestože CAS tyto argumenty neuznal, česká strana nepovažuje svůj boj za marný. "Ukázalo se, že i v pravidlech pro kvalifikaci na OH mohou být nejasnosti a zmatky. Mrzí nás, že náš případ nevyšel, ale alespoň UCI a další federace dostaly jasný signál, že pravidla musejí být jasně napsaná. Proto stál celý ten boj za to. Usnadní to život mnoha sportovcům v budoucích případech," řekl Šťovíček.

Chronologie kauzy ohledně startu cyklistky Martiny Sáblíkové v olympijské časovce:

22. září 2015 - Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu dvanácté místo v časovce a předpokládalo se, že v redukovaném pořadí vybojovala kvalifikační místo pro účast na OH v Riu de Janeiro.

2. června 2016 - Česká republika chyběla v oficiální listině UCI, v němž bylo rozděleno 25 míst pro časovku. Domácí cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.

3. června - Případu se ujal odborník na sportovní právo Jan Šťovíček, který je zároveň předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru. Ten oznámil, že pravidla UCI považuje za nejednoznačná.

21. června - UCI i po rozdělení nevyužitých míst nezařadila Sáblíkovou do startovní listiny olympijské časovky.

1. července - Prezident Miloš Zeman napsal dopis předsedovi MOV Thomasi Bachovi se žádostí o divokou kartu pro Sáblíkovou. Již dříve se za trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení postavily sportovní legendy Věra Čáslavská, Dana Zátopková či Jiří Daler.

15. července - UCI zamítla návrh české strany na zkrácené řízení v kauze Sáblíkové.

30. července - Sáblíková i se svým týmem odletěla do Brazílie. Protože neměla olympijskou akreditaci, nemohla být ubytovaná s ostatními sportovci a nemohla ani trénovat na trati závodu.

6. srpna - Tým v čele se Šťovíčkem podal žalobu ke zvláštnímu panelu Mezinárodní sportovní arbitráže CAS v Riu.

9. srpna - CAS zamítl žalobu českého týmu, Sáblíková středeční časovku nepojede.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy