Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Thajský boxer se dostal k boxu ve vězení, na olympiádu jel i díky milosti krále

Rio de Janeiro - Thajský boxer Amnat Ruenroeng, který je jedním ze tří profesionálů v olympijském ringu na Hrách v Riu de Janeiro, začal svou cestu ke sportu ve vězeňské cele. Her se může účastnit i díky milosti od thajského krále, kterou si vysloužil právě díky svým boxerským schopnostem. 

Thajský boxer Amnat Ruenroeng
zdroj: Reuters

Bývalý šampion organizace IBF Ruenroeng hovoří o části života, kterou prožil v thajském vězení, velmi otevřeně. "Na životě v cele jsou i pozitivní věci. Naučíte se disciplíně a tomu, co je správné a co špatné," řekl. Právě ve vězení si vedle nabízených bojových umění či fotbalu vybral box.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam boxu: do 60 kg, do 75 kg, nad 91 kg, (M)

Ruenroeng byl za mřížemi třikrát, a když obdržel milost, odpykával si patnáctiletý trest za loupež. Sportovní dráhu bere jako vykoupení z chudoby, zločinu a závislosti na drogách. "Proto jsem tu, musím zjistit, jestli mám na to, abych získal olympijskou medaili, nebo ne," uvedl.

"Díky vězení jsem také poznal důležitost rodiny a přátelství," řekl Ruenroeng s tím, že si z Ria denně volá s manželkou a synem, kteří zůstali ve vlasti. "A také mě (vězení) naučilo, že při čemkoliv musím myslet na své svědomí. Musím se zamyslet, než něco udělám," dodal.

Olympijský turnaj v Riu se poprvé v historii otevřel i pro profesionály, mezi 250 účastníky jsou ale nakonec jen tři. Vedle Ruenroenga ještě Ital Carmine Tommasone a Kamerunec Hassan N'Dam N'Jikam, který hned vypadl. Thajský reprezentant, který už boxoval před osmi lety v Pekingu a skončil ve čtvrtfinále, s účastí neváhal a před měsícem se kvalifikoval.

Profesionálem se thajský boxer stal v roce 2012 a už za dva roky vyhrál titul, který dokázal pětkrát obhájit, loni i proti olympijskému vítězi z Londýna a Pekingu Číňanovi Cou Š'-ming. O pás organizace IBF přišel v květnu po porážce s Filipíncem Johnrielem Casimerem.

V Riu bojuje Ruenroeng mezi boxery v lehké váze do 60 kilogramů, třebaže v profiringu byl v kategorii o 11 kilogramů níž. "Je to těžké, moji soupeři mají výhodu. Jsou větší, ale já mám zase vůli," uvedl. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články