Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Norky napravily zaváhání s Brazilkami, obhájkyně stříbra Černohorky padly s Angolou

Rio de Janeiro – Obhájkyně olympijského zlata z Norska na úvod turnaje zaváhaly s Brazilkami, ve druhém zápase si však napravily reputaci a porazily Španělky 27:24. Druhou výhru v turnaji zaznamenaly domácí házenkářky, které si poradily s Rumunkami 26:13. Ve skupině B zůstávají bez ztráty bodu Švédky a Rusky, naopak obhájkyně stříbra z Londýna Černohorky jsou stále bez bodu, když prohrály i s Angolou.

Dánský útok v zápase se Španělkami
zdroj: Reuters autor: MARKO DJURICA

S norskými ambicemi o obhajobě zlata z Londýna otřásla hned zkraje turnaje prohra s Brazilkami. Norky se však vzchopily a ve svém druhém olympijském vystoupení již dokázaly vyhrát. Tři body proti Španělkám však byly hodně vydřené.

Celý zápas byl od první minuty vyrovnaný a ani jeden tým neodskočil během první půle na více než dvoubrankové vedení. V druhé polovině už začaly Norky lehce dominovat a před koncem zápasu vedly i o šest branek. Španělky se ještě pokusily závěr utkání zdramatizovat, ale skóre dokázaly stáhnout jen o tři branky. Pod norské vítězství se nejvýrazněji podepsala Kristina Kristiansenová, která zaznamenala sedm zásahů.

Skupinu A zatím vede Brazílie, která po norském skalpu přidala jednoznačnou výhru nad Rumunkami 26:13. Domácí hráčky dominovaly od první minuty a postupem času svůj náskok jen navyšovaly. Osm branek vstřelila Brazilka Ana Belová, její spoluhráčka Eduarda Amorimová se do statistik zapsala jiným výkonem, když obdržela červenou kartu.

Ve skupině B zatím dominují týmy Švédska a Ruska, které zatím neztratily ani bod. Švédky po jednoznačné výhře nad Argentinkami porazily také Jihokorejky 31:28. Vstup do zápasu sice neměly nejlepší a Korejky se v první půli několikrát dostaly do vedení, druhý poločas byl ale v režii seveřanek. Ty si postupně vybudovaly až šestibrankový náskok a své vedení si již pohlídaly až do konce zápasu.

Rusky, které v úvodním duelu porazily právě Korejky, svedly hodně vyrovnaný souboj s Francouzkami. Na konci poločasu si vytvořily pětibrankový náskok, který se jim podařil udržet až do konce utkání. Byly to ale nervy do poslední sekundy, protože Francouzky v závěru stahovaly a Rusky nakonec vyhrály jen o bod 26:25. Nejvýraznější postavou zápasu se stala Alexandra Lacrabereová, která zaznamenala 11 branek.

Zřejmě největším překvapením druhého hracího dne ženského turnaje byla zřejmě porážka černohorských házenkářek. Ty vůbec neodehrály dobré utkání a s Angolankami nakonec prohrály 25:27.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam házené: Argentina–Nizozemsko (Ž)

V poločase sice ještě Černohorky hrály se soupeřkami nerozhodně, skóre ale bylo poměrně matoucí - jen třikrát se Černá Hora dostala do vedení, navíc jen jednobrankového. Naopak Angolanky promrhaly šestibrankový náskok a nakonec mohly o vítězství i přijít, když se Černohorky v závěru dostaly na rozdíl jediného gólu.

Naopak přesvědčivé vítězství zaznamenaly obhájkyně stříbra z loňského světového šampionátu Nizozemky, které rozstřílely Argentinu 26:18. Při své premiérové účasti na olympijských hrách mezi ženami si tak Nizozemsko připsalo první olympijskou výhru v dějinách poté, co padlo s Francouzkami.

Výsledky olympijského turnaje v házené - ženy

Skupina A

Španělsko - Norsko 24:27 (10:11)
Brazílie - Rumunsko 26:13 (14:9)
Angola - Černá Hora 27:25 (12:12) 

Skupina B

Korea - Švédsko 28:31 (15:16)
Francie - Rusko 25:26 (10:15)
Argentina - Nizozemsko 18:26 (9:13) 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy