Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Judista Ježek skončil hned v 1. kole, Silvaová bere první brazilské zlato

Rio de Janeiro – Pouze jeden duel stihl na olympiádě v Riu de Janeiro judista Jaromír Ježek. Na zřejmě posledním turnaji kariéry ve váze do 73 kilogramů byl nad jeho síly Kubánec Magdiel Estrada a český reprezentant tak přišel o možnost utkat se ve druhém kole s obhájcem zlata Lašou Šavdatuašvilim. Všem nakonec kraloval Japonec Šohej Ono. První zlato pro domácí Brazílii získala v kategorii do 57 kg Rafaela Silvaová.

Jaromír Ježek (v modrém) v souboji s kubánským judistou Magdielem Estradou
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

Devětadvacetiletý Ježek se na Hry probojoval až díky postupu do finále na posledním kvalifikačním turnaji a věřil, že i v Riu bude schopen předvést nečekaný výsledek. Proti Estradovi, který byl v žebříčku jen o dvě příčky před ním, nebyl bez šance. Navíc rychle získal juko.

Jenže pak udělal Ježek chybu, pustil si soupeře k tělu a ten po třech minutách technikou sumi-otoši bodoval wazari. "Udělal jsem velkou chybu, kterou si za rámeček nedám. Už jsem klečel na kolenou, ale rozhodčí to ještě nechali a ocenili to na wazari," litoval Ježek.

Český reprezentant měl ještě šanci půl minuty před koncem, kdy mu vyšel útok technikou kuči-gari, ovšem sudí ji i po přezkoumání videa ocenili pouze jako juko.

"Věřil jsem, že chybu udělá a já se do chvatu ještě dostanu. To se povedlo. Mohl jsem si to připravit ještě lépe. Doufal jsem, že to rozhodčí změní na wazari, ale nechali juko. Pak už bylo 25 vteřin do konce a on už to takticky zvládl," dodal Ježek.

Judista, který startoval na třetích Hrách za sebou, se tak zřejmě rozloučil s kariérou. Tu původně plánoval ukončit už v květnu, avšak postupem do Ria si ji prodloužil. Na kontě má bronz z mistrovství Evropy 2011.

Silvaová získala pro Brazílii první zlato

První zlato pro domácí Brazílii získala Rafaela Silvaová. Rodačka z pořadatelského města, která vyrůstala v nejznámější favele Ria, vyhrála váhovou kategorii do 57 kg a odměnila se fanouškům za bouřlivou podporu. Mistryně světa z roku 2013 ve finále zdolala nasazenou jedničku Sumiyu Dorjsurenovou z Mongolska.

V kategorii mužů do 73 kilogramů se radoval Šohej Ono. Dvojnásobný mistr světa získal i nejcennější kov na OH.

Výsledky juda

Muži - do 73 kg: 1. Ono (Jap.), 2. Orujov (Ázerb.), 3. Šavdatuašvili (Gruz.) a Van Tichelt (Belg.), 5. Ungvári (Maď.) a Muki (Izr.), 7. Jarcev (Rus.) a Delpopolo (USA), ...33. Ježek (ČR).

Ženy - do 57 kg: 1. Silvaová (Braz.), 2. Dorjsurenová (Mong.), 3. Macumotová (Jap.) a Monteirová (Portug.), 5. Lien Chen-Ling (Tchaj-wan) a Caprioriuová (Rum.), 7. Paviaová (Fr.) a Karakasová (Maď.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články