Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chorvaté nečekaně skolili favorizované Španěly, Brazilcům stíhačka nestačila

Rio de Janeiro – Do poslední čtvrtiny šli s náskokem, po konci však zklamaně museli sledovat slavícího soupeře. Obhájci stříbrných medailí basketbalisté Španělska nezvládli vstup do olympijského turnaje a nečekaně prohráli s Chorvatskem 72:70. Velká stíhací jízda nestačila na výhru ani domácím Brazilcům, kteří nestačili na Litvu 76:82. Argentinci zcela bez problému přehráli Nigérii 94:66.

Basketbalisté Chorvatska se radují z výhry nad Španělskem
zdroj: REUTERS autor: Jim Young

Španělé šli do zápasu s Chorvatskem jako jasní favoriti a svoji sílu ukázali v první čtvrtině, kterou ovládli v poměru 21:13. Zdálo se tak, že druhý tým Her z Londýna na úvod nezaváhá. Obzvlášť když se jejich náskok po třetí čtvrtině smrskl jenom o bod.

Závěrečná část ovšem všechno změnila. Chorvaté po chvíli šňůrou osmi bodů duel otočili a následně zvládli i závěrečnou koncovku. Klíčový okamžik nastal minutu a půl před koncem, kdy Krunoslav Simon získal míč a nájezdem do koše poslal Chorvatsko do vedení 69:67. Španělé následně minuli tři střelecké pokusy a dali soupeři šanci rozhodnout z trestných hodů. V poslední vteřině se ještě snažil o vyrovnání Pau Gasol, ale pokus hvězdy NBA skvěle zblokoval Dario Šarič.

S klaksonem tak mohli Chorvaté začít slavit nečekaný triumf, zatímco Španělé zklamaně odcházeli z palubovky. Mistry Evropy nespasil ani Paul Gasol, jenž se stal nejlepším střelcem utkání s 26 body. Nejvíce bodů na straně Chorvatska nasbíral Bogdan Bogdanovič s 23 body.

Střetnutí dvou rozdílných částí se odehrálo mezi Brazílií a Litvou. Evropskému celku skvěle vyšly úvodní dvě čtvrtiny, po nichž se ujal pohodlného vedení 58:29. Po návratu z kabin se však na palubovce začaly dít věci.

Zatímco Litevcům se přestalo dařit, domácí výběr se pustil do velké stíhací jízdy. V třetí části stáhli jedenáct bodů, v závěrečné dvanáct. Ve finále to však na výhru nestačilo. Litva triumfovala 82:76. Brazílii nespasilo ani 21 bodů Leandra Barbosy.

Výsledky basketbalového turnaje mužů

Skupina B:

Chorvatsko - Španělsko 72:70 (13:21, 32:38, 47:54), Nigérie - Argentina 66:94 (15:22, 31:50, 50:72), Brazílie - Litva 76:82 (17:27, 29:58, 52:70).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články