Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Baumrtová s Moravčíkovou věří, že si na dvoustovce doplavou pro lepší umístění

Rio de Janeiro - Znakařka Simona Baumrtová i prsařka Martina Moravčíková věří, že si po nezdaru na stovce v olympijském bazénu v Riu spraví náladu na dvojnásobné trati. Obě byly vyřazeny už v rozplavbách, ale velkou hlavu si z toho nedělaly. Pro Moravčíkovou bude další závod jejím hlavním a dost možná posledním v kariéře.

Plavkyně Martina Moravčíková (vlevo) a Simona Baumrtová
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Hodně jsem v závěru tuhla. To už jsem se skoro nemohla pohybovat. Přitom se mi neplavalo zas tak šíleně. Dala jsem do toho všechno, nemám na sebe být proč naštvaná," prohlásila Baumrtová, která před čtyřmi roky obsadila desáté místo, ale osobní rekord si už tři roky nezlepšila. "Doufám, že to na dvoustovce bude lepší, ale je to sport, nezabiju se kvůli tomu," řekla Moravčíková. 

Baumrtová platila za velký talent, pravidelně vozila medaile, v posledních letech se však její výkonnost zadrhla a cenný kov z vrcholné akce už nemá tři roky. "Samozřejmě, že bych ráda večer plavala. Ale konec světa to není. O tom je sport," upozornila. "Ale od té doby, co jsme přiletěli do Brazílie, tak mám stísněný pocit nádechu," doplnila chomutovská plavkyně, která v posledních letech slevila ze svých nároků.

Simona Baumrtová: "Pro mě je úspěch probojovat se na olympiádu ve čtyřech disciplínách. Že to (postup do semifinále) o jedno místo neklaplo, to mě mrzí. Ale před čtyřmi lety jsem byla desátá a to byl obrovský úspěch. Jsou horší věci. Jak to bude na dvoustovce? Nevím, ale věřím, že lepší."

Moravčíková plave disciplínu, v níž kraluje ruská plavkyně Julija Jefimovová. Ta sice původně v Riu závodit neměla, ale arbitráž CAS jí start umožnila i přesto, že měla v kariéře dva dopingové tresty. Česká plavkyně se tomu jen hořce pousmála. "Jsou věci, které člověk neovlivní, tušila jsem, že to tak dopadne," prohlásila Moravčíková. 

Ruska nemá mezi soupeřkami moc přátel. "Ututlali to a všem nám to vadí, nikdo ji tady nechtěl," uvedla Moravčíková. "Co se dá dělat, musí se jít dál. A já doufám, že na dvoustovce podám nejlepší výkon a že mě to zavede do toho semifinále," věří sedmadvacetiletá plavkyně, která uvažuje, že po Riu ukončí kariéru.

Měla i zkušenost se silným větrem, který v neděli ovlivňoval program některých olympijských soutěží. "Honila jsem po balkoně spoďáry. Rychle jsem to tam sbírala, jedna ponožka mi uletěla," smála se Moravčíková. "Zrovna jsem koukala na šerm, abych se poučila, najednou se zvedl vítr a myslela jsem, že to utrhne plachtu z jídelny," dodala.

Moravčíková se na prsařské dvoustovce představí ve středu 10. srpna, Baumrtová na znakařské o den později.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články