Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Volejbalisté Kanady zaskočili Američany, Brazilci se protrápili k výhře

Rio de Janeiro - Kanadští volejbalisté v úvodu olympijského turnaje šokovali vítězstvím 3:0 nad favorizovanými Američany. Hráči ze země javorového listu se do bojů pod pěti kruhy vrátili po 24 letech a soupeře dokonale zaskočili. Jejich tažení bude pokračovat v úterý, kdy změří síly s domácími Brazilci. Ti splnili povinnost, když porazili Mexiko 3:1. Italové bez větších problémů dotáhli do zdárného konce duel proti Francii a třísetové vítězství si připsali také Poláci.

Utkání Itálie - Francie
zdroj: REUTERS autor: Marcelo del Pozo

Kanadský tým, který v červnu vyhrál v Českých Budějovicích 3:1 a posléze ovládl druhou divizi Světové ligy, dokázal využít slabšího servisu soupeře. Čím víc se blížil k šokující výhře, tím hlasitější měl v zádech podporu z tribun. "Věděli jsme, že jsme v zápase za outsidery," řekl kanadský kapitán Frederic Winters. "Ale tohle je olympiáda a my jsme ukázali, jakou máme motivaci," dodal. Nicholas Hoag přispěl k vítězství 14 body včetně dvou es.

"No, nebyl to nejlepší začátek. Nebyli jsme schopní hrát bez výkyvů," řekl kapitán Američanů David Lee, olympijský vítěz z Pekingu.

Brazilci působili od prvních výměn poněkud nervózním dojmem. Očekávání fanoušků v beznadějně vyprodané hale Maracanazinho jim možná mírně svazovalo ruce. Mexičané se naopak soupeře nezalekli a zaslouženě získali první set. Od druhého dějství však rozložení sil na hřišti vypadalo zcela odlišně. Brazilci byli mnohem přesnější v útoku. Vidět byl především Wallace a zkušený blokař Lucas.

Mírným favoritem střetnutí mezi Itálií a Francií byli spíš volejbalisté ze země galského kohouta. Především proto, že měli v sestavě jednoho z nejlepších smečařů současnosti, Earvina Ngapetha. Pětadvacetiletý rodák z městečka Saint-Raphaël ovšem neměl svůj den. Na druhé straně naopak zářil především Simone Giannelli, který dirigoval útočné manévry Itálie. Nejvíce body se o vítězství zasloužil univerzál Ivan Zajcev.

Vstup do turnaje vyšel také úřadujícím mistrům světa z Polska. Úvodní výměny sice divákům nabídly vyrovnanou partii, ale v průběhu prvního dějství si naši východní sousedé vypracovali pohodlný náskok.

Největší drama nabídla divákům druhá sada. Egypťané se totiž rychle ujali vedení. Sérií dělových podání nicméně manko postupně smazal Mateusz Bieniek a svěřenci Stephana Antigy získali i druhý set, čímž de facto rozhodli o osudu utkání. Závěrečná sada měla totiž jednozačný průběh od začátku do konce.

Velmi sympatický výkon podalo během své olympijské premiéry mužstvo Íránu. Argentina ho sice porazila jednoznačně 3:0, v prvních dvou setech se však íránským volejbalistům dařilo favoritovi vzdorovat a vyšli z nich pokaždé jen s dvoubodovou ztrátou. O něco méně snadnou cestu k vítězství mělo Rusko, jež v posledním zápase skupiny B porazilo celek Kuby 3:1.

Volejbal - muži:

Skupina A: 

Itálie - Francie 3:0 (20, 20, 15)

Brazílie - Mexiko 3:1 (-23, 19, 14, 18)

Kanada - USA 3:0 (23, 17, 23)

Skupina B: 

Polsko - Egypt 3:0 (18, 20, 17)

Rusko - Kuba 3:1 (17, 19, -22, 18)

Argentina - Írán 3:0 (23, 24, 18)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy