Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Trenér veslařů Doleček: Takové podmínky jsem zažil jen letos v Brandenburgu

Rio de Janeiro - Hned první den veslařských závodů výrazně zkomplikovaly zejména špatné povětrnostní podmínky na laguně Rodriga de Freitase. Boční vítr a vlny ovlivnily výkony řady závodníků, stěžovali si na ně i čeští skifaři. Podle trenéra Ondřeje Synka a dvojky bez kormidelníka Milana Dolečka je současná situace na hranici regulérnosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Doleček: Pokud se podmínky ještě zhorší, nepůjde už o sport

Sobotní podmínky na jezeru Rodriga de Freitase byly podle Dolečka opravdu extrémní. "Podobné podmínky jsem zažil letos na mistrovství Evropy v Brandenburgu a říkal jsem si, že za 45 let, co se pohybuju kolem vody, něco takového nepamatuju. A tady se to zopakovalo," řekl Doleček.

V nejtěžší situaci podle něj byli právě skifaři. "Mají nejlehčí lodě a vlny si s nimi hodně pohrávaly. Na druhou stranu se podmínky postupně zhoršovaly, takže to nakonec bylo pro všechny lodě podobné," konstatoval Doleček.

Předpověď počasí ale žádné zlepšení nevěstí, vlny by v následujících dnech měly být ještě větší. "Byl to boj o přežití, ale aspoň prvních 500 metrů a závěrečný úsek se dal nějak jet. Pokud se to ale ještě zhorší, tak už to nebude o regulérnosti sportu, ale o tom, kdo umí lépe surfovat a plachtit," uvedl Doleček.

Na rozbouřených vlnách olympijské regaty došlo k řadě nepříjemných situací. Některé lodě musely skoro zastavit, chorvatští bratři Sinkovičové málem přišli o veslo a nejhůř dopadla srbská dvojice bez kormidelníka, která se uprostřed trati převrátila. "Problémy ale měl i náš ženský dvojskif, který se v průběhu jízdy srazil s řeckou posádkou, která mu udělala do lodi díru. Nakonec byly rády, že se vůbec dostaly do cíle," objasnil Doleček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články