Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Veslování na divoké vodě se podruhé nekonalo, program byl zrušen

Rio de Janeiro – Silný vítr dál komplikuje život veslařům na olympijských hrách v Riu. Začátek druhého dne závodů na laguně Rodriga de Freitase byl kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám dvakrát odložen a nakonec úplně zrušen. Zástupci Mezinárodní veslařské federace (FISA) přeložili jednotlivé jízdy do pondělního a úterního programu.

Veslování
zdroj: Reuters autor: Carlos Barria

Už v sobotu se veslaři potýkali s rozbouřenou hladinou, vedení Mezinárodní veslařské federace přesto nechtělo program přerušovat a odkládat. Prezident federace Jean-Christophe Rolland však avizoval, že změny v programu nejsou v plánu a náročné podmínky prověří dovednosti veslařů.

Nakonec však byl celý druhý den zrušen. Zřejmě i proto, že silný vítr rozhodil bójky ohraničující jednotlivé dráhy. Na laguně Rodriga de Freitase se tak nepředstaví ani Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou na dvojskifu a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč a Jan Vetešník. Obě posádky měly absolvovat opravy, které byly přesunuty na pondělí.

Již v sobotu podmínky kritizovali i Ondřej Synek a Miroslava Topinková Knapková. Oba čeští skifaři sice jistě postoupili do úterního čtvrtfinále, ale v cíli spokojeností neoplývali. "Tady se nedá vůbec mluvit o nějakých pocitech z jízdy. To je jako kdybych si vzal pramici pod Karlovým mostem, tak to bude stejné," řekl Synek.

Topinková Knapková přiznala, že byla ráda, že vůbec dojela do cíle. "Měla jsem při rozjíždění strach, abych se nepřevrátila, a pak jsem měla úplně plnou loď. Vzhledem k podmínkám asi můžu být ráda, jak to dopadlo," uvedla obhájkyně olympijského zlata.

Nejhůře ze všech dopadla srbská dvojice bez kormidelníka Miloš Vasič, Nenad Bedik, která skončila ve vodě a do cíle nedojela. Něco podobného se na olympiádě stalo naposledy v roce 2004 v Aténách, kde měli veslaři také velké problémy s vlnami. Výkonný výbor FISA bronzovou posádku z loňského světového šampionátu zařadil do opravných jízd, a umožnil jí tak pokračovat v olympijské regatě.

Dnes byly podmínky ještě horší, což poznaly i posádky při tréninku. Například německá osmiveslice musela svoji jízdu přerušit, protože měla loď plnou vody.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články