Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Hosszúová se poučila z londýnského kolapsu. Má první zlato a doufá v medailové žně

Rio de Janeiro - Poučena z Londýna, kde se před čtyřmi lety pod tlakem očekávání sesypala a skončila bez medaile, se maďarská plavkyně Katinka Hosszúová rozhodla olympijské hry v Riu de Janeiro si užít. Uvolněnější přístup se sedmadvacetileté hvězdě vyplatil - ve finále polohového závodu na 400 metrů zlepšila o více než dvě sekundy světový rekord a získala zlato, svůj první olympijský kov.

Katinka Hosszúová
zdroj: Reuters autor: Stefan Wermuth

Hosszúová dohmátla v čase 4:26,36, obhájkyni zlata Jie Š'-wen z Číny sebrala rekord o 2,07 sekundy a druhou Američanku Mayu DiRadovou za sebou nechala o téměř pět sekund. "Abych pravdu řekla, ani jsem ji neviděla, byla strašně vepředu," řekla k dominantnímu výkonu Maďarky stříbrná DiRadová. 

Zlato měla Hosszúová podle papírových předpokladů získat už v Londýně, ale tlak tam tehdy nezvládla a skončila na dlouhé polohovce čtvrtá. Letos už podobný výpadek nedopustila a po pěti zlatech z MS a třinácti z ME se dočkala nejcennějšího kovu i pod pěti kruhy.

"Byla to pro mě dlouhá cesta," uvedla s úlevou v Riu. "V roce 2012, poté co jsem dokončila univerzitu a stala se opravdovou profesionálkou, jsem měla pocit, že přišel můj čas. Cítila jsem velký tlak a před finále jsem byla nesmírně nervózní," vzpomínala.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový rekord Katinky Hosszúové na 400 m polohový závod

Londýnské hry si kvůli tomu Hosszúová vůbec neužila. "Jen jsem chtěla, aby už bylo po všem. Měla jsem strach z toho, co se stane, když nevyhraju," popsala své pocity.

Železná lady si při tréninku na Rio užila spoustu zábavy

Po Londýnu přišla změna. Její partner Shane Tusup ji začal trénovat, vzali se a rozhodli se, že k Riu společně přistoupí jinak. "Trénovala jsem na tohle čtyři roky, neměla jsem jediný volný den. A vyšlo to. Ale užila jsem si při tom také spoustu zábavy," řekla žena, které se kvůli jejímu nabitému programu na vrcholných akcích přezdívá "Železná lady". Také v Brazílii má Hosszúová v plánu ještě čtyři disciplíny.

"Před Riem jsem měla trochu strach, aby se znovu nevrátily pocity, které jsem měla v Londýně. Ale ani náhodou. Věřila jsem si a byla jsem v klidu. Někteří lidé si mysleli, že se zase pod tlakem sesypu, ale pro mě to byla prostě jen zábava," řekla plavkyně, jež by se mohla stát jednou z největších osobností letošních her.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články