Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

König: Nemělo cenu dojíždět třicátý, dám se dohromady pro časovku

Rio de Janeiro – Mimořádně náročný, tak mluvili o olympijském závodě čeští cyklisté. Těm sice jejich představení v Riu nevyšlo, jak Leopold König, tak Zdeněk Štybar si ale ze závodu podle svých slov odnesli nezapomenutelné zážitky. König se nyní soustředí na časovku, v níž chce útočit na medaili. Silniční závod vyhrál Belgičan Greg van Avermaet.

Sport
zdroj: ČT4

Jako jediný z české pětice nakonec dojel do cíle Petr Vakoč, který skončil na konci šesté desítky. Königovy šance pohřbila krize v předposledním kole na okruhu Vista Chinesa na konci dlouhého stoupání. "Byl jsem vzadu a najel si dopředu v kopci, pak se zrychlilo a nohy mi vypnuly... Domluvili jsme se s trenérem Konečným, že vzhledem k časovce nemá cenu dojíždět kolem 30. místa. Teď budu všechno směřovat na časovku," vyhlížel König závod proti chronometru.

Trasa se mu přes svou náročnost hodně zamlouvala. "Udělat na 250 kilometrech tak těžkou trať je něco specifického, ale zato hodnota zlata neuvěřitelně vzrostla, všichni specialisti se na to připravovali. Froome a spousta dalších jeli testovat trať. I to ukazuje, jak je to významný závod," podotkl König.

Leopold König: "Je to něco jiného než jakýkoliv jiný závod. Maximálně pět závodníků v týmu, exotičtí jezdci, kteří často padali a občas dělali neplechu, ale bylo to hezké. Vyšlo i počasí a trať byla hrozně zajímavá, i když dost technická. Ale užil jsem si to, jak jsem mohl, i když výsledek z toho není." 

Svá specifika měly kromě náročných stoupání i sjezdy. "Jsou tu úplně jinak stavěné silnice, jinak klopené zatáčky, také jiný asfalt – z jiné směsi než v Evropě. Musí se jet velmi opatrně. Ale bylo to zabezpečené, na každém obrubníku byl molitan a nad propastmi sítě," ocenil König.

Úřadující mistr republiky v časovce věří, že si povede v druhém závodu výsledkově lépe. "Když se podívám na mistrovství republiky, tam jsem shořel v hromadném závodě taky. Byť to bylo po časovce. Nebyl to žádný ukazatel. Je to jiný typ závodu, na hodinu. Regeneruji rychle, nebude problém dát se dohromady," ujistil König.

Štybar: Chtěli jsme to ostatním udělat těžké

I Štybar považoval závod za těžký už od startu. "Chtěli jsme se s Petrem Vakočem dostat do úniku, ale v podstatě jsme se spíš soustředili na větší skupiny, kde bude víc než deset lidí. Poté, co hned v tom prvním sjezdu ujelo šest lidí, jsme čekali tak trochu na naši chvíli, co můžeme vymyslet," přiblížil Štybar.

Český tým chtěl závod udělat těžký, protože König se cítil dobře. "Tak jsem navrhl, že pojedeme na těch kostkách, že je to dobrý moment to tam rozjet, čímž bychom překvapili lídry a eliminovali peloton. Na chvilku se nám to povedlo, spoustu lidí to stálo nějaké síly," popsal Štybar taktické záměry.

Stejně jako König a Jan Bárta ale do cíle nedojel. "Já určitě skončit nechtěl, myslel jsem, že to budu schopný dojet, ale stálo to dost sil. I to, že jsme se pokusili ten peloton roztrhat. A taky jsem dneska neměl úplně skvělý den na to, abych mohl jet dál," vysvětlil.

Štybar souhlasil s názory, že těžkým profilem, který byl výzvou pro komplexní cyklisty, šlo možná o nejtěžší závod olympijské historie. "Hodně těžký už od startu," řekl. Závodníkům nepomohly ani vysoké teploty. "To je první den, kdy je takové vedro. Spoustu kluků chytaly křeče. Takže takové trochu extrémní podmínky," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články