Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čeští stolní tenisté v Riu dohráli. Nejlepší z nich Vacenovská skončila ve 2. kole

Rio de Janeiro – Bez českých stolních tenistů bude pokračovat olympijský turnaj. Po Haně Matelové, Lubomírovi Jančaříkovi a Dimitriji Prokopcovi, kteří vypadli hned na úvod, skončila také Iveta Vacenovská. Ta sice v prvním kole hladce vyřadila Kolumbijku Lady Ruanovou 4:0, ve druhém zápase ale stejným poměrem podlehla Ukrajince Teťjaně Bilenkové.

Iveta Vacenovská
zdroj: ČTK/AP autor: Petros Giannakouris

"V celém týmu bude převládat velké zklamání. I pro mě tím, že jsem vypadla ve druhém kole, i když jsem měla příznivý los," litovala Vacenovská. "Na druhou stranu musíme brát v potaz, z jakých pozic jsme se sem dostali, těsně ze žebříčku. V Londýně jsem byla v žebříčku v padesátce, teď lavíruju mezi šedesátým a sedmdesátým místem, s tím jsem určitě nespokojená," řekla Vacenovská.

Třicetiletá Vacenovská zvládla první kolo hladce, jako 65. hráčka světového žebříčku potvrdila roli favoritky. Žádnou další sadu už ale v Riu nepřidala. Proti Bilenkové, jež je v pořadí ITTF o 16 míst výš a na úvod turnaje měla volný los, k tomu měla blízko až za stavu 0:3, ale nakonec maratonský set ztratila po nevyužitých setbolech v poměru 15:17. Předchozí sady prohrála 9:11, 8:11 a 3:11.

"Snad jsem s ní nikdy neprohrála, ale ona se na mě připravila hodně dobře takticky, změnila spoustu věcí, na které jsem nedovedla v průběhu zápasu reagovat," řekla Vacenovská. Až při mečbolech dokázala výborně bránící soupeřku zatlačit.

"Už mi nic jiného nezbývalo. Ona se samozřejmě trochu zalekla toho posledního kroku, ale já jsem zpřesnila hru, dávala míčky na stůl, a když už jsem měla šance, zase jsme to nevyužila. Prostě jsem si nezasloužila vyhrát," řekla.

Vyřazením ve druhém kole Vacenovská nedosáhla na své olympijské maximum, kterým byl postup do třetího kola před čtyřmi lety v Londýně.

Matelová prohrála 3:4 na sety s Číňankou v kanadských barvách Zhang Mo. Šestadvacetiletá Matelová je ve světovém žebříčku o téměř 30 míst výše než kanadská reprezentantka, ale po celý zápas doháněla manko. Vyhrávala vždy sudý set. Rozhodující sedmou sadu prohrála jednoznačně 3:11.

"I když jsem prohrála, zápas jsem si užila. Mrzí mě to, ale nepůjdu brečet do šatny. Jsem strašně ráda, že jsem se kvalifikovala, mohla si zažít celou olympijskou atmosféru," řekla Matelová.

Jančařík s Prokopcovem krátce po sobě odehráli podobné zápasy. Oba získali první sadu v poměru 11:8, ale nakonec prohráli 2:4 na sety. Jančařík nestačil na Zochida Kenjajeva z Uzbekistánu, který je až ve třetí stovce světového žebříčku. Zkušený Prokopcov nenašel recept na jednačtyřicetiletého Nigerijce Seguna Toriolu, který jako první africký sportovec startuje již na sedmých olympijských hrách. Debutoval v roce 1992 v Barceloně.

Výsledky turnaje ve stolním tenise:

Muži: Dvouhra - 1. kolo: Kenjajev (Uzb.) - Jančařík (ČR) 4:2 (-8, 2, 11, 6, -8, 9), Toriola (Nig.) - Prokopcov (ČR) 4:2 (-8, 6, 8, -9, 8, 8).

Ženy: Dvouhra – 1. kolo: Vacenovská (ČR) - Ruanová (Kol.) 4:0 (8, 2, 7, 8), Zhang Mo (Kan.) - Matelová (ČR) 4:3 (12, -14, 8, -6, 6, -9, 3).

Dvouhra - 2. kolo: Bilenková (Ukr.) - Vacenovská (ČR) 4:0 (9, 8, 3, 15).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články