Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Synek bez problémů vyhrál svou rozjížďku, ve čtvrtfinále je i Knapková

Rio de Janeiro - Ondřej Synek suverénně vyhrál svou rozjížďku a bez problémů postoupil do čtvrtfinále olympijského závodu skifařů. Druhého Australana Rhyse Granta porazil úřadující mistr světa o téměř sedm vteřin. Přímo do čtvrtfinále se kvalifikovala i obhájkyně zlata z Londýna Miroslava Topinková Knapková a dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil. 

Ondřej Synek
zdroj: Reuters autor: Carlos Barria

Zbývajícím dvěma českým posádkám se v náročných podmínkách na laguně Rodriga de Freitase, kde po většinu dne foukal silný boční vítr a byly vlny, tolik nedařilo. Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová i čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč a Jan Vetešník musí po posledních místech v rozjížďkách absolvovat v neděli opravy. 

Čtyřnásobný světový šampion synek se představil v páté rozjížďce a byl jednoznačným favoritem, což na dvoukilometrové trati potvrdil. Již na prvním mezičase, metě 500 metrů, měl v čele náskok délky lodě a ve druhé polovině i přes nepříznivé povětrnostní podmínky viditelně šetřil síly.

"To se nedalo, ty vlny byly snad dvakrát tak horší než v Brandenburgu," prohlásil Synek s odkazem na květnové mistrovství Evropy, kde panovaly podobné podmínky s větrem a vysokým vlnami. "Takže se nedá vůbec mluvit o nějakých pocitech z jízdy. To je, jako kdybych si vzal pramici pod Karlovým mostem, tak to bude stejný," uvedl rozčarovaně.

Rozjížďka Topinkové Knapkové byla z českého pohledu mnohem dramatičtější. Pětatřicetiletá veslařka byla po startu třetí, poté klesla dokonce na čtvrté místo, z nějž by musela do oprav. Nakonec se však posunula na druhou pozici a v bočním větru a velkých vlnách za Rakušankou Magdalenou Lobnigovou bezpečně jistila postup.

"Nemělo vůbec smysl se hnát dopředu, chtěla jsem hlavně dojet do cíle," řekla Topinková. Skifařky měly s přibývajícím časem vlny ještě vyšší. "Měla jsem při rozjíždění strach, abych se nepřevrátila a pak jsem měla úplně plnou loď. Vzhledem k podmínkám asi můžu být ráda, jak to dopadlo," uvedla.

Helešic s Podrazilem skončili třetí a jistě postoupili do semifinále, které je na programu také v úterý. Díky menšímu počtu posádek v disciplíně česká dvojice nemusí absolvovat čtvrtfinále.

Veslování - rozjížďky s českou účastí:

Muži:

Skif - 5. rozjížďka: 1. Synek (ČR) 7:21,90 - postoupil do čtvrtfinále.

Dvojka bez korm. - 1. rozjížďka: 1. Turrin, Lloyd (Austr.) 6:40,79, ...3. Helešic, Podrazil (ČR) 6:42,71 - postoupili do semifinále.

Čtyřka bez korm. lehkých vah - 1. rozjížďka: 1. Itálie 6:03,26, ...5. ČR (Kopáč, J. Vetešník, O. Vetešník, Vraštil) 6:39,95 - jdou do oprav.

Ženy:

Skif - 5. rozjížďka: 1. Lobnigová (Rak.) 8:26,83, 2. Topinková Knapková (ČR) 8:28,90 - postoupila do čtvrtfinále.

Dvojskif - 3. rozjížďka: 1. MacFarlaneová, Stevensonová (N. Zél.) 7:14,31, ...4. L. Antošová, Fleissnerová (ČR) 7:35,85 - jdou do oprav.  

Hlavní zprávy

Nejčtenější články