Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Paralympiáda možná bude bez Rusů, rozhodne se v neděli

Rio de Janeiro - Dva dny po zahájení XXXI. letní olympiády se bude v Riu de Janeiro rozhodovat o osudu ruských paralympioniků, kterým rovněž hrozí vyloučení. Paralympijské hry v Brazílii začnou 7. září a je možné, že se jich Rusové nebudou moci zúčastnit kvůli krytí systematického dopingu.

Paralympijské hry
zdroj: ČT4

O tom, že podvody léta řízené ruskými úřady se týkají také paralympioniků, informovala antidopingová komise WADA v McLarenově zprávě 18. července. Od té doby Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) situaci řeší a v neděli v Riu padne rozhodnutí.

Podle všeho budou sankce přísnější než u Mezinárodního olympijského výboru, který nesáhl k plošnému vyloučení celé výpravy. "Paralympijský sport chce dát jasný signál, že politika nulové tolerance v boji s dopingem není jen prázdnou frází," uvedl paralympijský výbor.

Na zimních Hrách v roce 2014 doma v Soči byli ruští paralympionici suverénně nejúspěšnější výpravou. Posbírali 80 medailí (30-28-22), čímž výrazně překonali svá pódiová umístění v historii.

Podle McLarenovy zprávy však existuje podezření, že na paralympijských hrách v Soči bylo nejméně 19 ruských vzorků vyměněno, a proto se podrobily nové analýze. Během dlouholetého dopingového programu pak mělo zmizet z moskevské laboratoře nejméně 35 pozitivních případů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články