Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

S Krpálkem v čele, ale ne komplet. Na zahájení OH bude čtyřicet českých sportovců

Rio de Janeiro – Už jen poslední desítky minut zbývají do slavnostního zahájení olympijských her v Riu de Janeiro. Na stadionu Maracaná se představí i česká výprava v čele s vlajkonošem Lukášem Krpálkem. Ne všichni čeští sportovci, kteří jsou už ve vesnici, na akci dorazí. Z více než osmdesáti by jich mělo před kamerami projít asi čtyřicet. Slavnostní cermoniál startuje v 1:00 SELČ. Přímý přenos včetně studia a rozhovorů s Jiřím Kejvalem nebo Martinem Doktorem sledujte na ČT sport od půlnoci.

Olympijské kruhy v Riu de Janeiro
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt York

Ne všichni ale půjdou v defilé do útrob stadionu Maracaná za Krpálkem. Hlavně kvůli tomu, že se chtějí soustředit na svůj výkon a nechtějí plýtvat silami. Ale jsou i tací, kteří se zahájení zúčastní, byť hned v sobotu mají své soutěže. "Hrozně jsem se na to těšila, takže tam půjdu, i když vím, že hraju. Věřím, že to nebude mít žádný vliv na výkon," řekla stolní tenistka Iveta Vacenovská, kterou čeká zápas prvního kola v poledne.

Krpálek ale zažije pernou noc. Sportovci totiž musejí na slavnostní zahájení přijet několik hodin předem, obvykle minimálně čtyři. Slavnostní defilé sportovců a představování výprav je v druhé polovině bezmála čtyřhodinového ceremoniálu, Česká republika bude až v poslední čtvrtině představovaných výprav. Krpálek navíc spal v noci na dnešek v letadle cestou z Prahy.

"Měl jsem v plánu, že bych se chtěl zúčastnit zahájení, protože to je úžasná věc. V Londýně se mi to ohromně líbilo. Většina sportovců se tam sejde. Je to dlouhé, ale závod mám až šest dní nato. Nebude s tím problém, chci to tak," ujistil Krpálek. "Teď tomu ještě obětuju den dva a pak se začnu připravovat na závod," plánoval.

Naopak sportovní střelec David Kostelecký, olympijský vítěz z Pekingu, na zahájení nikdy nebyl, a to je na svých pátých Hrách. Kvalifikace jeho disciplíny trap totiž byla vždy hned o prvním víkendu. "Nejde to, chci se soustředit na závod," prohlásil Kostelecký.

Atleti, kteří během pátku dorazili do olympijské vesnice, svou účast zvažují na poslední chvíli. Sportovci, jejichž soutěže jsou později, s účastí neváhají. Kajakář Jiří Prskavec i přesto, že jeho kvalifikace je v neděli. "Jenže kvalifikace snad nebude problém, kvůli ní jsem do Ria nejel," uvedl. "Ale vezmu si karimatku, abych si tam mohl lehnout," plánoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Vlajkonoš Krpálek: Mám obrovskou radost

Podobně mluvila i další vodní slalomářka Kateřina Kudějová, rovněž mistryně světa a medailová kandidátka. "Když už jsem tady, tak tam určitě půjdu. Chci si to užít se vším všudy, hrozně mě to tady baví," těšila se. Její kvalifikace je na programu v pondělí. 

Čas na odpočinek bude mít i maratonská běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová, bývalá běžkyně na lyžích. "Určitě půjdu. Byla jsem na zahájení i v Turíně na své první olympiádě a bylo to nezapomenutelné. Sice to bude náročné, ale s tím počítám. Mám deset dní na to, abych se vyspala a připravila na závod. Dám se do pořádku," ujistila nedlouho po příletu do Ria.

Kvůli soustředění na nedělní první olympijský boj v kariéře naopak ceremoniál vynechá fleretista Alexander Choupenitch. "Sportovci se vrací až pozdě v noci a prioritou je profesionální přístup. Užiju si to jako divák u televize," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články