Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

První medaile se rozdělí na střelnici, cyklisty čeká silniční závod

Rio de Janeiro – Hned dvojnásobnou českou účast bude mít úvodní medailová disciplína XXXI. olympijských her v Riu de Janeiro. Na osm let starý zlatý úspěch Kateřiny Emmons se ve vzduchové pušce pokusí navázat Nikola Mazurová a Adéla Bruns. Čtveřice českých cyklistů se pak bude snažit na těžké trati silničního závodu vytáhnout týmovou jedničku Leopolda Königa. Přímý přenos Studia Rio startuje ve 13:00, sledovat ho můžete na ČT sport a našem webu.

Leopold König
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Mazurovou i Bruns, která získala pod dívčím jménem Sýkorová v Londýně bronz v malorážce, čeká od půl druhé odpoledne českého času kvalifikace, finálová část závodu začíná v 15:25. Bruns se ve své slabší disciplíně na úspěch příliš necítí, letos byla pouze jednou ve finále závodu Světového poháru. "Přála bych to spíš těm, kterým se dařilo letos," podotkla.

Ve 14:30 vyrazí na 237,5 kilometru dlouhou a hodně kopcovitou trať 144 cyklistů včetně českého kvarteta Jan Bárta, Zdeněk Štybar, Leopold König a Petr Vakoč, v němž má největší šance na dobré umístění König. "Půl sezony jsem nejezdil a cítím se čerstvý, opravdu výborně," ujistil König.

Do olympijského kolotoče naskočí také veslaři, plavci, tenisté i stolní tenisté, judista Pavel Petřikov a plážové volejbalistky Markéta Sluková s Barborou Hermannovou. Na českou dvojici čekají od 20:30 domácí mistryně světa Agatha a Barbara. Ze čtyřčlenné skupiny postoupí do vyřazovacího pavouka tři páry.

Jako první z trojice českých judistů půjde na tatami Petřikov v kategorii do 60 kilogramů. Přes prvního soupeře, Gavina Mogopu z Botswany, by měl podle papírových předpokladů přejít, už v osmifinále by ale měl narazit na mistra světa z roku 2013 Naohisu Takatoa.

Ondřej Synek
zdroj: Reuters

Na veslařském kanále se v odpoledních rozjížďkách představí všech pět českých lodí. Bez problémů by měli postoupit oba čeští medailisté z Londýna, obhájkyně prvenství Miroslava Topinková Knapková i Ondřej Synek, o účast v semifinále by měly usilovat také dvojka a čtyřka bez kormidelníka a ženský dvojskif.

Úvodní zápas tenisového turnaje čeká na Lucii Šafářovou a Barboru Strýcovou a také mužský deblový pár. Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem se utkají přibližně od 17:30 se Španěly Davidem Ferrerem a Robertem Bautistou. Hned v prvním zápase na kurtu 1 změří od 16:00 síly Strýcová s Belgičankou Wickmayerovou, jako třetí zápas na kurtu 5, tedy přibližně od 19:00, je plánován duel Šafářové s Italkou Knappovou.

Sport
zdroj: ČT4

Těžkou soupeřku bude mít v prvním kole turnaje stolních tenistů Hana Matelová, která se postaví Kanaďance čínského původu Mo Zhangové, druhá česká zástupkyně Iveta Vacenovská se utká s Kolumbijkou Lady Ruanovou. V mužském pavouku na sebe na úvod narazí Dimitrij Prokopcov s Nigerijcem Segunem Toriolou a Lubomír Jančařík s Uzbekem Zokhidem Kenjajevem.

V Olympic Aquatics Stadium se rozběhnou plavecké soutěže a v úvodních rozplavbách se představí i čtyři Češi. Lucie Svěcená zabojuje o semifinále na 100 metrů motýlek, Jana Micku čeká závod na 400 metrů volným způsobem a Barboru Závadovou s Pavlem Janečkem dlouhá polohovka.

Sport
zdroj: ČT4

Po úvodních zápasech fotbalových turnajů začne olympijské zápolení i ve zbývajících kolektivních sportech, rozehrají se základní skupiny v házené, ragby a volejbale žen, vodním pólu mužů a také oba turnaje v pozemním hokeji a basketbale. Zde bude hlavní pozornost upřena na první zápas hvězdného týmu amerických basketbalistů, které od půlnoci českého času čeká duel s Čínou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články