Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pelé olympijský oheň nakonec nezapálí

Rio de Janeiro – Kdo jiný než Pelé, symbol brazilského sportu, by měl zapálit olympijský oheň? Shoda, že právě jemu by se mělo dostat oné pocty zahájit olympijské hry, panovala. Jenže legendární fotbalista nakonec čestnou roli posledního člena štafety odřekl. Omluvil se kvůli zdraví, bolesti omezují jeho pohyblivost.

Fotbalová legenda Pelé
zdroj: ISIFA

"Momentálně nejsem fyzicky v takovém stavu, abych se mohl olympijského zahájení zúčastnit. Bůh vám všem žehnej," uvedl Pelé v oficiálním prohlášení, které zveřejnila televizní stanice SporTV. Kdo by ho mohl v čestné roli zastoupit, zatím není jasné.

Trojnásobný mistr světa byl pro vrchol zahajovacího ceremoniálu jasným favoritem. Už čtyři roky má ale kyčelní protézu a letos v zimě s ní byl znovu na operaci. Špatně se pohybuje a při chůzi potřebuje hůlku. "Všechno záleží na bolestech svalů, které omezují jeho pohyblivost," řekl už dříve agentuře Reuters Pelého mluvčí.

Jeden z nejlepších fotbalistů historie dostal od organizátorů oficiální pozvání tento týden, vyjádřit se ale nejprve museli jeho sponzoři. Americká společnost vlastnící Pelého marketingová práva svolení dala.

Slavnostní zahájení začne na stadionu Maracaná v Riu hodinu po půlnoci SELČ. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web.

Kdo zapálil oheň na předcházejících letních Hrách?

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články