Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hry v Riu začnou ve znamení úspor a ekologie. Zapálí oheň Pelé?

Rio de Janeiro – Olympijské hry v Riu de Janeiro už mají za sebou první zápolení v rámci fotbalového turnaje žen a mužů, ale jejich skutečné zahájení je připraveno až v noci z pátku na sobotu. Bezmála čtyřhodinový program, který mohou podle odhadů sledovat až tři miliardy diváků po celém světě, slibuje emotivní podívanou s pohledy do brazilské historie i karneval v rytmu samby. Přímý přenos úvodního ceremoniálu sledujte od 24:00 na ČT sport i na našem webu.

Stadion Maracana v Rio de Janeiru
zdroj: FIFA via Getty Images autor: Buda Mendes

Režií večera byl pověřen Fernando Meirelles, jehož drsné Město bohů, odehrávající se v chudinské čtvrti Ria, si v roce 2004 vysloužilo čtyři oscarové nominace. Musel se ale vejít do podstatně skromnějšího rozpočtu, než jaký měl Danny Boyle před čtyřmi lety v Londýně. Proto již dopředu řekl divákům, aby nečekali žádné kosmické technologie, o to víc prý vsadil na emoce a rytmus.

  • A jen málokdo pochybuje, že olympijský oheň zapálí legendární fotbalista Pelé.

Hlavními tématy budou historie země od roku 1500, kdy na pobřeží přistáli portugalští mořeplavci, a ochrana životního prostředí včetně amazonských pralesů. Ekologický rozměr bude mít i olympijský oheň, který bude podstatně menší než jeho předchůdci a bude tedy produkovat méně emisí.

Že to bude velká přehlídka v rytmu samby, bylo jasné od okamžiku, kdy Rio de Janeiro v roce 2009 hry získalo. Na své si ale přijdou i milovníci jiných žánrů a diváci všech generací. S kytarou se představí dnešní sedmdesátníci Gilberto Gil a Caetano Veloso, jejichž písně v šedesátých letech málem zažehly revoluci a vojenská diktatura je přinutila emigrovat. Ale vystoupí i teprve dvanáctiletá rapperka MC Soffia, jejíž protirasistická "Menina Pretinha" se stala hitem teenagerů na sociálních sítích.

Zatímco v Londýně byl jednou z hlavních postav James Bond, tentokrát se na scéně objeví jeho šéfová, legendární M. Její filmová představitelka, britská herečka Judi Denchová, přečte báseň o květině, která vyrůstá z pukliny v asfaltu ve zničeném městě.

Otazník visí nad rolí brazilské topmodelky Gisele Bündchenové, která podle informací z generálky měla být při zpěvu "Dívky z Ipanemy" naoko okradena. Tato scéna však prý byla z programu vyřazena, protože na město vrhá špatné světlo. Zato dvojplošník 14-bis, s nímž Brazilec Albert Santos-Dumont v roce 1906 v Paříži uskutečnil první motorový let, určitě scházet nebude.  

Pod olympijskou vlajkou budou pochodovat Kuvajťané a tým složený z uprchlíků

Slavnostního nástupu se zúčastní sportovci ze všech 206 členských zemí Mezinárodního olympijského výboru, vůbec poprvé v historii reprezentanti Kosova a Jižního Súdánu. Kuvajtský olympijský výbor byl sice kvůli vládním zásahům do sportu vyloučen z MOV, ale jeho zástupci budou pochodovat pod olympijskou vlajkou, stejně jako tým složený z uprchlíků.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Češi v čele s vlajkonošem Lukášem Krpálkem vstoupí na plochu Maracaná až v poslední čtvrtině. Pořadí určuje portugalské názvosloví a República Tcheca je v něm až na 161. místě. Pestrý průvod tradičně uzavře výprava hostitelské země.

Mezi vlajkonoši dalších výprav nebudou chybět zvučná jména. Americkou vlajku ponese nejúspěšnější olympionik všech dob, plavec Michael Phelps, španělské sportovce přivede na plochu tenista Rafael Nadal. Obhájce tenisového zlata z Londýna, Andy Murray, bude v ruce třímat britskou vlajku; Sergej Teťuchin, člen zlatého volejbalového týmu, půjde v čele ruské družiny. Tu slovenskou povede úspěšná střelkyně Danka Barteková.

Zahraniční média připomínají, že páteční noc v Riu nebude jen plná samby a úsměvů. Země prochází hlubokou ekonomickou i politickou krizí. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová je dočasně odvolaná a místo ní zahájí hry viceprezident Michel Temer.

Omezí se jen na jednu protokolem předepsanou větu, přesto zřejmě z hlediště bude znít pískot. Režisér nicméně slibuje, že představení bude lékem na všechny deprese.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články