Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Topinková Knapková se chce probojovat do finále. Ale favoritkou nebudu, tvrdí skifařka

Rio de Janeiro - Skifařka Miroslava Topinková Knapková se v Riu de Janeiro připravuje na obhajobu olympijského zlata z Londýna. V pětatřiceti letech je už na čtvrtých Hrách a patrně také posledních, protože se chystá v příští sezoně skončit. I proto si nechala v Riu vyrobit sadu poštovních známek se svým portrétem, aby měla vzpomínku, ale aby také udělala svým nejbližším radost zaslaným pohledem.

Miroslava Topinková-Knapková
zdroj: ČTK/AP autor: Urs Flueeler

Znamenalo to značné pobíhání po olympijské vesnici, protože musela vybrat peníze, vrátit se pro pas, vyměnit dolary za místní realy, zajít k fotografovi a potom na poštu. Zapadla tak do ruchu oploceného "města ve městě", které tvoří desítky mnohapatrových věžáků. Ve vesnici se všemi sportovci přitom je teprve podruhé a nic takového dosud nezažila. Zatímco v Pekingu a Londýně bydlela poblíž kanálu, v Aténách 2004 si užívala komfort vesnice v malých čtyřpatrových domcích.

"Není to (olympijská vesnice v Riu) můj šálek kávy. Je to takové sídliště, já jsem víc do přírody. Atény se mi líbily. I ten hluk je tady dost velkej, když se otevře okno," líčila v rozhovoru s novináři. Dříve uvažovala o ubytování přímo u jezera, aby se jí ulevilo od cestování. "Jenomže všichni nás strašili, že je tady velká kriminalita. Že tady unesli Novozélanďana, kterého přinutili vybrat peníze z bankomatu a pak ho pustili," vysvětlila veslařka rozhodnutí bydlet s týmem.

Ve vesnici má komfort i zajištěnou stravu. Byt u jezera tak využije až před závody. "Cesta autobusem je tam dlouhá, i nejkratší doba byla 55 minut. Včera jsme jeli hodinu a půl," podotkla. S blížícím se vrcholem sezony si Topinková připomíná předchozí starty na olympijských hrách. Vzpomíná na čtvrté místo v Aténách, které ji rozjařilo a jehož si náramně považovala. I na zklamání v Pekingu, kde obsadila páté místo. A také na životní závod v Londýně, kde zvítězila navzdory zlomenému žebru.

"V Aténách to pro mě byl zážitek. Na první olympiádu strašně ráda vzpomínám, tam se splnil můj sen. Strašně mi to uvízlo v paměti, že se mi povedlo jet finále, že se mi závod povedl. Všechno bylo úžasné," řekla. Na Peking naproti tomu vzpomíná nerada, protože tehdy se jí dařilo a pak zažila zklamání. "Očekávání bylo velké," pamatovala si a přiznala, že dokonce po OH chtěla ukončit kariéru.

Nevěděla, jestli její snažení má smysl. Lidé v nebližším okolí její úvahy ale rozmetali. "To je problém řady sportovců, že skončí daleko dřív, než by mohli," uvedla Topinková. A co se jí vybaví, když se řekne Londýn? "Nejlepší olympiáda. A nejen tím výsledkem, ale i tou atmosférou. Cítila jsem se tam jako doma," řekla.

Ze zlatého závodu si pamatuje bolest vážného zranění a posledních 200 metrů, kdy už věděla, že vyhraje. "A potom asi nejvíc ten dojezd do cíle," vybavila si. Obhajovat zlato bude nezvykle na jezeře v centru města, v okolí věžáků, s kulisou troubících aut. "Kanály jsou víc profi, tady je to zvláštní," podotkla Topinková.

"Ale už to na mě dýchlo, jsou tady všude kruhy, výzdoba, lidi. Už je to olympijské," řekla. Za obhájce se ale nepovažuje. I proto, že závod může ovlivnit silný vítr a vysoké vlny, ale i kvůli tomu, že v sezoně zatím neměla formu. "Nebudu favorit, budu ráda za finále," prohlásila. O titul se prý poperou Australanka Kimberley Brennanová a Novozélanďanka Emma Twiggová. "Dalších deset holek pojede o bronz," odhadla Topinková, jež by mezi uchazečkami o medaili neměla chybět.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články