Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Rio? Nejlepší olympijská vesnice, kterou jsem zažil. I když problémy byly, přiznal Doktor

Rio de Janeiro – Olympijská vesnice začíná dva dny před oficiálním startem Her pulzovat životem. V Riu se zabydlela už i česká výprava vedená Martinem Doktorem. Tomu se vesnice, která pojme deset tisíc sportovců, líbí. "Na první pohled mě uchvátila. Je to nejlepší olympijská vesnice, kterou jsem zažil. Ale třeba mě někdo z pamětníků opraví. I když je pravda, že úplně dokonalé to není," přiznal Doktor.

Česká výprava bude mít v olympijské vesnici celkem 176 členů, do prostoru se nicméně vejde až 18 000 lidí. Je to město ve městě. Vesnice má vlastní lékařské zázemí, nechybí obrovské fitness centrum, sedm bazénů, banka, pošta, kadeřnictví, obchody, restaurace, prádelna a tréninkové prostory. Celý projekt přišel na 37 miliard korun.

"Celý koncept, to, jak jsou uspořádané domy kolem společného prostoru, který je určen pro sportování, se mi líbí. Kromě nějakých finálních nedodělků je to udělané hezky. I apartmány jsou prostorné," řekl Doktor v rozhovoru pro ČT sport.

Olympijská vesnice v Riu
zdroj: ČT sport

Přiznává však, že dokonalostí celý projekt neoplývá. "A je to škoda. Kdyby to všechno stihli měsíc předem, tak by z toho byl obrovský úspěch. Takhle to zastínilo to, že se řeší, kde teče a neteče voda," uvedl Doktor.

Nechce hodnotit bydlení ostatních týmů. "My se soustředili na to, abychom dali dohromady náš prostor. Dostali jsme jeden z nejlepších domů, a i když tam bylo hodně práce a všichni si to oddřeli, nevidím, že by to bylo katastrofální. Ale je možné, že jinde to mohlo být horší. Záměrně jsme tu byli dopředu, aby se vše vyřešilo," přiznal Doktor.

Olympijská vesnice v Riu
zdroj: ČT sport

Největší problémy a nedodělky museli řešit na pokojích sportovců. "To byla otázka na instalatéry a zedníky. Tlačil nás čas a nám to dělalo potíže při sestavování týmu. Měli jsme vymyšlené ubytování po patrech a sportech, a když vám tam apartmány chybí, není jednoduché to dát do kupy. Některé olympijské výbory si s sebou vozí tým lidí, který je placen čistě za přípravu," vysvětlil Doktor.

České výpravě narušil předolympijský program i fakt, že nepřišlo cargo. "Celníci stávkovali, a s tím nikdo nic neudělá. Máte vše vymyšlené a do toho vám přijde několikadenní prostoj," povzdechl si.

Jinak je ale naprosto spokojený, nejvíce mu vyhovuje lokalita českého bydlení v Riu. "Naší prioritou bylo být co nejblíž u transportního místa, odkud jezdí sportovci na sportoviště a poblíž jídelny. Věřím tomu, že to tady bude hezky žít," uvedl Doktor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články