Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Olympiáda začíná fotbalem. Brazilky s ikonickou Martou chtějí ukončit nadvládu USA

Rio de Janeiro - Zatímco všechny ostatní sporty v Riu odstartují až po sobotě 6. srpna, fotbalový turnaj tradičně zahajuje olympijské hry už před jejich oficiálním začátkem. Úvodní výkop budou mít na starosti fotbalistky Švédska a Jihoafrické republiky, o titul ale zřejmě budou bojovat především Američanky s domácími Brazilkami, které bude chtít ke zlatu dovést i ikona ženského fotbalu Marta. Všechna utkání sledujte na našem olympijském speciálu, na programu ČT sport pak střetnutí Zimbabwe s Německem a Brazílie s Čínou.

Marta (vlevo s míčem) v utkání proti Japonsku
zdroj: Reuters autor: Francois Lenoir

Ženský olympijský turnaj na rozdíl od mužského nabízí souboj nejlepších fotbalistek světa a nejinak tomu bude i na letošních Hrách v Riu. Hned v první den ženského turnaje se přitom představí všech dvanáct týmů, z nichž osm nejlepších postoupí i do osmifinále.

Hlavními favoritkami na zisk zlaté medaile jsou opět fotbalistky USA, které usilují už o své šesté olympijské zlato. Přestože Američanky mistrovství světa, druhému ženskému fotbalovému vrcholu, tolik nedominují, na Hrách nikdy nechyběly ve finále. Souboj o prvenství přitom prohrály jen jednou - v Sydney podlehly Norkám.

Spojené státy se v prvním utkání představí proti Novému Zélandu, který nechyběl ani na uplynulých dvou Hrách. Před čtyřmi lety v Londýně přitom vypadl ve čtvrtfinále, když prohrál právě s USA. Loňské mistrovství světa ale pro Novozélanďanky skončilo zklamáním, když skončily poslední ve skupině a nepostoupily ani do osmifinále.

Největší konkurent USA? Brazilky s ikonou (ženského) fotbalu Martou

Konkurovat Američankám ale budou chtít i domácí Brazilky s bývalou pětinásobnou nejlepší fotbalistkou světa Martou. Třicetiletá hráčka švédského Rosengårdu stále patří mezi nejznámější fotbalistky i díky svým schopnostem, které zcela vystihují brazilské jogo bonito.

Martě nechybí do špičkového fotbalu vůbec nic - je fantasticky individuálně vybavená, má vynikající střelu, své soupeřky neustále školí kličkami a výborná je i v týmové souhře. Její produktivita na reprezentační úrovni je fantastická - v 95 utkáních vstřelila 92 branek.

A její popularita má pro ženský fotbal velký dopad. "Marta hrála obrovskou roli v tom, že byla velkým vzorem pro mladé holky i kluky jako ikona ženského fotbalu," říká Američanka Caitlin Fisherová, která v brazilském Santosu od roku 2010 provozuje organizaci Guerreiras Project.

"Ale tím, že byla nejlepší ženskou hráčkou světa pětkrát v řadě, nebo reprezentovala Brazílii, překonala genderové rozdíly a už je jedno, jestli je mužem nebo ženou. Všichni ji znají, je to neuvěřitelné," rozplývá se Fisherová.

Konkurovat Brazilkám a USA budou evropské týmy, Kanada i Austrálie

Brazilky začnou svou olympijskou pouť proti Číně na Olympijském stadionu, kde se odehraje i první utkání turnaje mezi Švédskem a Jihoafrickou republikou. Selecau přitom zlato uniklo hned dvakrát jen těsně, v Aténách i v Sydney prohrály ve finále právě s USA. Poslední roky přitom pro Brazílii znamenají ústup z pozic - v Londýně skončila už ve čtvrtinále, na loňském mistrovství světa dokonce už v osmifinále.

Zcela chybět na olympiádě pak budou Japonky, stříbrné z Londýna i z loňského mistrovství světa. Tým nejužší světové špičky se zcela nečekaně do Ria ani nekvalifikoval. Konkurovat USA a Brazílii tak budou zejména evropské týmy - Švédsko, Francie i Německo. Favoritem na medaili ale bude i Kanada, která obhajuje bronz z minulých Her a bude chtít napravit zklamání z loňského domácího šampionátu, kde skončila už ve čtvrtinále. Kanaďanky přitom čeká těžký úvodní zápas proti Austrálii, rovněž čtvrtfinalistkám MS.

Zdroj
ČT sport, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články