Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V Riu bude probíhat masivní testování sportovců na doping, všechny ale neodhalí

Rio de Janeiro - Odhalení státem řízeného dopingového systému v Rusku, desítky pozitivních výsledků z opakovaných testů vzorků z Her v Pekingu a v Londýně. To jsou největší dopingové skandály z posledních týdnů. I proto šéf české exekutivy antidopingového výboru Jan Chlumský očekává masivní testování sportovců. Převratné výsledky však nepředpokládá.

Je nám líto, video expirovalo.
Chlumský: Dopingoví hříšníci se objeví až po olympiádě

"Metody se dále specializují v laboratoři i při odebírání vzorků, kterých bude o něco víc. Přesto nevěřím, že přímo na Hrách bude odhaleno mnoho pozitivních nálezů. Ty se totiž obvykle objeví až v následujících letech," vysvětluje Chlumský.

Od roku 2009, kdy Rio uspělo s kandidaturou, nicméně brazilská vláda investovala do sportovní laboratoře v přepočtu skoro miliardu a půl korun, které by měly nadopované sportovce odhalit alespoň o trochu lépe než na předchozích olympiádách.

Přes velkou dopingovou kauzu mezinárodní federace povolily start v Riu 270 ruským reprezentantům. Jejich účast ale ještě musí potvrdit zvláštní tříčlenná komise Mezinárodního olympijského výboru.

"Předpokládám, že do zítřka budou všechny formality vyřešené a pro naše sportovce skončí tato znervózňující situace," řekl ruský ministr sportu Vitaly Mutko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články