Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nejenom špatná voda. Velkým problémem Ria je i znečištěné ovzduší

Rio de Janeiro – Zatímco problémy s virem zika budou v Riu de Janeiro podle posledních zpráv minimální, situace kolem znečištění vody a hlavně ovzduší jsou v dějišti olympiády velice tristní. Stav vzduchu představuje dokonce větší zdravotní riziko než například zátoka Guanabara či pláž Copacabana.

Brazílie ve své olympijské kandidatuře tvrdila, že kvalita ovzduší v Riu odpovídá limitům stanoveným Světovou zdravotnickou organizací (WHO). To však už v roce 2009, kdy Rio získalo pořadatelství, nebyla pravda, jelikož limity se v roce 2006 zpřísnily.

A podle analýzy agentury Reuters to neplatí ani v současnosti, přestože politici ve svých kampaních slibovali, že odkazem olympijských her bude díky investicím do infrastruktury zlepšení ovzduší. Především koncentrace polétavého prachu v Riu dlouhodobě překračuje povolené limity.

Na nemoci a zdravotní komplikace spojené se znečištěným vzduchem zemřou v metropolitní oblasti, kde žije dvanáct milionů obyvatel, tisíce lidí. Hrozí jim vyšší riziko rakoviny plic, infarktů či astmatu. "Tohle rozhodně není olympijský vzduch," uvedl Paulo Saldiva, patolog z univerzity v Sao Paulu a člen komise WHO, která před deseti lety prosadila globální zpřísnění standardů.

Velmi kritizovaná je dlouhodobě situace ohledně vody. V zátoce Guanabara Bay, v níž budou o olympijské medaile bojovat jachtaři, veslaři či dálkoví plavci, obsahuje kvůli znečištění z kanalizací množství nebezpečných bakterií a virů. Studie odhalily i bakterie odolné vůči všem známým antibiotikům. "Tři čtvrtiny pobřeží zátoky se proměnily v latrínu plnou smetí," řekl Mario Moscatelli, biolog a aktivista.

Lepší podmínky nejsou ani na legendární pláži Copacabana, kde se bude konat turnaj v plážovém volejbale a závod v triatlonu. Písek i voda jsou plné bakterií. Jen tři lžičky můžou vyvolat zažívací potíže a jiná onemocnění. Testy odhalily pestrou škálu patogenů – od rotavirů, které způsobují průjem a zvracení, až po superbakterie odolné vůči lékům. Ty mohou být pro někoho až smrtelné.

"Pro dospělé sportovce je riziko nákazy stejné jako u každého. Riziko onemocnění ale u nich není tak velké jako u některých turistů. Hlavně dětí nebo starších lidí," komentoval Fernando Spikli, virolog Univerzity Feevale.

Čistá voda přitom měla být jedním z největších odkazů olympiády. Ze slíbených čtyř miliard dolarů však nakonec vláda proinvestovala jen asi pět procent. Přesto tvrdí, že mezinárodní normy splňuje a sportovcům ani turistům nic nehrozí. "Ti, kteří v Riu de Janeiru žijí a každý víkend zaplňují pláže, žádné problémy nemají," myslí si úředník Andre Correa, jenž je zodpovědný za životní prostředí v Riu.

O něco lepší situace má být kolem viru zika, kvůli kterému na olympiádu nepřijede celá řada elitních golfistů či tenistů včetně Tomáše Berdycha. Podle posledních průzkumů se velký strašák Her v Riu vyskytuje v minimu případů.

"Před olympiádou je ve městě velmi nízké procento nakažených. Jedná se o vzácné případy. Rio má nejnižší míru nákazy virem zika a dengue," řekl šéf zdravotního úřadu Ria de Janeiro Daniel Soranz.

Celkové obavy o zdraví se snaží zahnat i hlavní mluvčí olympijských her. "Mohu všem zaručit, že sportovci budou soutěžit v bezpečí," reagoval na poslední kritické zprávy Mario Andrada. "Mohli a měli jsme to udělat o něco lepší, ale nic z toho neznamená hrozbu pro olympioniky," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články