Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Případ Stěpanovová: Pomohla rozkrýt doping, odměny se nedočkala

Praha – Z pohledu světové atletické federace (IAAF) Julia Stěpanovová "přispěla k prosazování idejí čisté atletiky a fair play". Pro krajany je naopak ruská půlkařka zrádkyní a udavačkou, protože pomáhala rozkrýt dopingové praktiky v ruském sportu. Na mistrovství Evropy mohla na rozdíl od svých krajanů startovat jako neutrální atletka, na olympijské hry se ale nepodívá ani ona. V minulosti totiž měla problémy s biologickým pasem a jako sportovec s dopingovým záznamem do Ria kvůli rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru nesmí.

Julia Stěpanovová
zdroj: Reuters autor: Michael Kooren

Série dopingových skandálů se stala nesmazatelnou skvrnou na reputaci ruského sportu, jako vítěz ale z celé kauzy nevyšel vlastně nikdo. Samotné Hry přijdou o část lesku, neboť třeba tyčkařka Jelena Isinbajevová, překážkář Sergej Šubenkov či dálkař Alexandr Meňkov by patřili ve svých disciplínách mezi favority na zlato. Trest kvůli trvajícímu vyloučení ruské atletické federace navíc stihne i ty sportovce, kteří jako tři výše zmínění neměli nikdy pozitivní nález.

Atletická federace se rozhodla nectít presumpci neviny a nepovolila start žádnému ruskému atletovi s výjimkou dálkařky Darji Klišinové, která stejně jako Stěpanovová dlouhodobě žije mimo Rusko. A MOV se pak shodil svým polovičatým rozhodnutím, kdy po skandálu s organizovanou záměnou vzorků na zimní olympiádě v Soči nevyloučil ruskou výpravu úplně, ale zakázal start všem sportovcům, kteří měli dříve pozitivní test. Ti, kteří už si svůj trest odpykali, tak budou dodatečně potrestáni ještě podruhé.

Julia Stěpanovová
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Což se týká i Stěpanovové, která původně měla na olympiádu jet, nakonec ale bude coby "whistleblower" potrestána úplně stejně jako ti, kteří se na organizovaném porušování pravidel podíleli. "MOV nejde o čistý sport, ale především o ochranu vlastní organizace. Tohle je jasná zpráva pro dopující: Místo abychom postihovali systém, potrestáme raději whistleblowery," rozhořčeně konstatoval manžel Stěpanovové Vitalij.

Ani Stěpanovová samozřejmě není úplně kladnou postavou celé kauzy, v roce 2013 dostala za nesrovnalosti v biologickém pasu dvouletý trest. "Etická komise oceňuje přínos Stěpanovové k rozkrytí systematického dopingu v Rusku, ale nemůžeme ignorovat to, že byla sama předtím součástí toho systému," uvedl předseda MOV Thomas Bach. "Jsme velmi znepokojeni tím, jaký vzkaz toto rozhodnutí vyšle případným dalším whistleblowerům," kontroval šéf Světové antidopingové agentury Olivier Niggli.

Za Stěpanovovou se postavil i známý bojovník proti dopingu a olympijský vítěz v hodu diskem Robert Harting. "To není správné. Zabránila velkým škodám pro atletický svět. Pro mě je Bach součástí dopingového systému, ne antidopingového," řekl německý diskař, který zároveň Bacha zkritizoval za rozhodnutí nevyloučit z olympiády celou ruskou výpravu.

Mezinárodní olympijský výbor pozval Stěpanovovou do Ria jako čestného hosta, to ale atletka odmítla. "Nepustili jsme se do toho kvůli pozvánce mezi diváky," napsala v dopise adresovaném generálnímu řediteli MOV Christophu de Kepperovi, ve kterém žádá o dodatečné zařazení mezi sportovce startující v Riu. "Olympijský výbor mluví o nulové toleranci, ale z jejich jednání takový pocit rozhodně nemáte," dodal její manžel Vitalij. MOV ale svůj postoj nezměnil. "Konečné rozhodnutí už padlo," prohlásil mluvčí MOV Mark Adams.

Zdroj
ČTK, CNN, RTE [RTÉ Ireland]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články