Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Sportovní federace už zakázaly start osmatřiceti ruským sportovcům

Lausanne – Počet ruských sportovců, kteří nesplňují podmínky Mezinárodního olympijského výboru (MOV), stoupá. Již několik federací totiž rozhodlo o zákazu startu pro ruské reprezentanty. To je prozatím případ dvaadvaceti veslařů, sedmi plavců, pěti rychlostních kanoistů (včetně olympijského vítěze Alexandra Ďjačenka), dvou moderních pětibojařů, jednoho volejbalisty a jednoho jachtaře.

Ilja Frolov
zdroj: Reters autor: HANNIBAL HANSCHKE

Veslařská federace nepustí hned dvaadvacet ruských závodníků

Celkem 22 ruských veslařů nepustí nakonec mezinárodní federace FISA na olympijské hry do Ria. Z nominovaných dostalo po aféře s dopingem zelenou jen šest, Rusku tak zbyla jediná loď. Navíc už FISA přerozdělila místa jiným zemím: Itálie může nově sestavit dvě konkrétní posádky, Řecko a Austrálie po jedné.

Mezinárodní veslařská federace FISA své rozhodnutí rozdělila na dvě části. V pondělí zamítla start v Riu třem ruským olympionikům, během úterý dalším 19 včetně dvou kormidelníků. Rusové přišli o obě osmiveslice, ženský dvojskif lehkých vah a čtyřku bez kormidelníka lehkých vah.

Dva z 22 vyloučených ruských veslařů (Anastasja Karabelščikovová, Ivan Podšivalov) dostali v minulosti trest za doping, což jim podle nedělního nařízení MOV dveře do Ria zavřelo. Jméno Ivana Balandina se objevilo ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a zaměňování pozitivních vzorků za negativní.

Bývající veslaři doplatili právě na manipulaci se vzorky v moskevské laboratoři. "Nebyli dostatečně testováni od důvěryhodných antidopingových orgánů v souladu s požadavky MOV," uvedla FISA.

Alexander Markin (vlevo)
zdroj: Reuters autor: Stoyan Nenov

Volejbalový tým přišel o jednoho ze smečařů

Ruský volejbalový tým bude postrádat smečaře Alexandra Markina, jenž byl letos v březnu suspendován za nález meldonia. Mezinárodní federace FIVB mu sice trest posléze zrušila, ale na Hry ho nyní nepustila. Na ruské soupisce po jeho vyřazení zbylo 15 hráčů.

Moderní pětibojaři Frolov a Kustov mají také zákaz

Své závěry oznámila také federace moderních pětibojařů UIPM. Ta uvedla, že ruští moderní pětibojaři Ilja Frolov a Maxim Kustov měli v roce 2014 pozitivní dopingový test na zakázané substance trenbolon, methenolon a oxandrolon. Jejich vzorky však byly zkoumány v nechvalně proslulé moskevské laboratoři, která svá zjištění neoznámila. Oba sportovci tak nesplnili požadavky MOV a v Riu závodit nebudou.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruští sportovci se zákazem startu na LOH

Rychlostní kanoistika přišla o Ďjačenka

Na olympijské hry nepojede rovněž pět ruských rychlostních kanoistů, kteří měli v minulosti problémy s dopingem. Mezi potrestanými je také olympijský vítěz z Londýna ze závodu deblkanoí na 200 metrů Alexandr Ďjačenko. Kromě něho se jedná i o mistra Evropy Andreje Krajtora, bronzového olympijského medailisty Alexeje Korovaškova, Jelenu Aňušinovou a Natalju Podolskou, kteří shodně byli jmenováni ve zprávě WADA o státem řízeném dopingu a zaměňování pozitivních vzorků za negativní.

Alexandr Ďjačenko (vpravo)
zdroj: ČTK/AP autor: Armando Franca

Mezinárodní federace ICF jim proto v souladu s nařízením MOV start v Riu zakázala. "Je smutné, že se to týká i našeho sportu. Museli jsme ale vyškrtnout všechny sportovce, o jejichž dopingu existují důkazy," uvedl generální sekretář ICF Simon Toulson.

Plavecká federace zakázala start sedmi Rusům

Mezinárodní plavecká federace FINA už zakázala start sedmi ruským reprezentantům. Nechyběli mezi nimi ani olympijští medailisté, například čtyřnásobná mistryně světa Julia Jefimovová. Šéf ruského plaveckého svazu Vladimir Salnikov se hodlá obrátit na Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS), která by mohla start vyloučených sportovců povolit.

Souhlas od mezinárodních federací s účastí v Riu naopak již dostali ruští tenisté, lukostřelci, parkuroví jezdci a také judisté. "Hodnoty juda jsou čest, respekt, kuráž, skromnost, fair play, respekt k soupeři, sebekontrola, disciplína a přátelství. Se všemi těmito principy jsou všichni kvalifikovaní judisté připraveni k cestě do Ria," stojí v prohlášení judistické federace IJF.

Jachtař Sozykin přijde kvůli dopingové aféře o Rio

Jachtař Pavel Sozykin je devatenáctým ruským sportovcem, který přijde kvůli dopingové aféře o účast na olympijských hrách. Protože závodí v dvouposádkové třídě 470, Ruský olympijský výbor místo něj může povolat náhradníka. Zbylých šest nominovaných jachtařů do Ria pojede.

Sozykin je bronzovým medailistou z loňského mistrovství Evropy, jenže figuroval ve zprávě antidopingové agentury WADA o systematickém dopingovém programu v Rusku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články