Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Japonská sportovní tragédie v judu: Geesink vs. Kaminaga

Japonsko je kolébkou mnoha bojových umění a jedním z nich je také judo. Nebylo proto náhodou, když se tento sport poprvé objevil na olympijských hrách v japonském Tokiu v roce 1964. Domácí zápasníci opanovali tři váhové kategorie, ale ve čtvrté bez rozdílu hmotnosti narazil Akio Kaminaga na obrovitého Antona Geesinka. Holandskou radost přebila zdrcující kritika japonské veřejnosti vůči domácímu Kaminagovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Tokio 1964: Geesink porazil v souboji o zlato domácího Kaminagu

Japonsko udělalo pro úspěch v národním sportu na domácí olympiádě vše. Nejprve se japonští sportovní funkcionáři zasloužili o připsání nové disciplíny pro olympijské hry v Tokiu v roce 1964, nasadili do soutěží své nejlepší zápasníky a s výhledem čtyř zlatých medailí ze všech kategorií se zraky Japonců obracely k olympijským zápasům v judu.

Ve třech základních kategoriích s určenou váhou Japonci uspěli. V lehké váze do 68 kilogramů zvítězil Takehide Nakatani poté, co porazil Švýcara Erica Hänniho. Ve střední váze do 80 kilogramů byl Isao Okano nad síly Němce Wolfganga Hofmanna. Isao Inokuma přidal třetí zlato pro Japonsko po vítězství nad Dougem Rogersem z Kanady v těžké váze nad 80 kilogramů.

Vše spělo k dokonalému japonskému úspěchu, jenže poslední kategorie, tzv. open bez rozdílu hmotnosti, způsobila Japonsku velkou bolest. V nejprestižnějším souboji nestačil Akio Kaminaga na holandského zápasníka Antona Geesinka a poprask byl na světě.

Obrovitý Geesink, téměř dvoumetrový zápasník s váhou okolo 125 kilogramů, jako první nejaponský mistr světa poslal Kaminagu do oprav už v prvním kole tokijského turnaje. Kaminagu se tím dostal pod ještě větší tlak, neboť domácí favorit poté čelil kritice japonských novinářů i fanoušků.

Z oprav však Kaminaga dokázal postoupit a v semifinále přetlačil i Němce Klause Glahna po čtyřech minutách boje. Geesink měl cestu do finále rychlejší, když Australana Theodora Boronovskise vyřídil za dvanáct vteřin. Finále bylo nesmírně vyrovnané a Holanďan rozhodl o svém vítězství až po více jak devíti minutách technikou Kesa-gatame.

Proti Kaminagovi hrály jak fyzické disproporce (pouze 179 cm a asi 100 kg), tak také utajované zranění kolenních vazů. Geesinkovi podlehl na olympijském turnaji i podruhé a zbyla tak na něj jen stříbrná medaile. Japonská veřejnost poté zkritizovala Kaminagu a obvinila ho z nenaplněného poslání. Kaminaga ukončil sportovní kariéru rok po olympijských hrách v Tokiu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články