Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Profil sportu: Vodní pólo

Není kolektivní sport, který by měl na olympiádě větší tradici. Vodní pólo je s Hrami neodmyslitelně spjato a nejinak tomu bude i v Riu. Dramatický boj o zlato se letos svede mezi muži, vyrovnané a napínavé souboje by ale měly být k vidění i mezi ženami.

Vodní pólisté Černé Hory
zdroj: EPA autor: KERIM OKTEN

Žádný kolektivní sport na olympiádě se nemůže pyšnit historií, jakou vykazuje vodní pólo. Sport, který se vyvinul v druhé polovině 19. století ve Skotsku jako vodní verze ragby, rychle nabyl na oblibě i díky neúnavné propagaci autora prvních pravidel Williama Wilsona.

Není tedy divu, že se vodní pólo probojovalo už na druhé Hry v Paříži v roce 1900 - dříve než jakékoliv jiné kolektivní sporty. Od té doby chybělo na olympiádě už jen jednou - a ještě k tomu ne tak docela. V roce 1904 figurovalo na Hrách v St. Louis jen jako ukázkový sport.

Byť je ve vodním pólu dodnes druhou nejúspěšnější zemí na olympiádě Velká Británie, své čtyři zlaté medaile vybojovala hned na prvních čtyřech Hrách. Od roku 1956 se už na olympiádu nikdy neprobojovala s výjimkou domácích Her v Londýně před čtyřmi lety.

Turnaje ve vodním pólu probíhají

Od soboty 6. do neděle 21. srpna

Stadiony

Olympic Aquatics Stadium a Maria Lenk Aquatic Center

Soutěže

2 - týmové soutěže mužů i žen

Počet účastníků

20 týmů - 12 mužských rozdělených do dvou šestičlenných skupin s vyřazovací fází a 8 ženských ve dvou čtyřčlenných skupinách s vyřazovací fází

Bez české účasti

Přihrávka vzduchem nastartovala maďarskou nadvládu

Počáteční dominance Britů velmi rychle vzala za své i s tím, jak rapidně se hra popularizovala na evropském kontinentu. Velký vliv na historii vodního póla a jeho styl hry měl i vynález přihrávky vzduchem, který měl na svědomí maďarský trenér Béla Komjádi. Právě díky tomu se hra zrychlila, umožnila efektivnější kombinaci - a také nadvládu maďarského vodního póla. Mezi lety 1928 a 1980 si Maďaři odvezli medaili z každého olympijského turnaje.

A to i v roce 1956, kdy se odehrál nejslavnější zápas vodního póla vůbec. "Melbournská krvavá lázeň", jak byl zápas Maďarska se SSSR nazván, se odehrál několik týdnů po sovětské invazi do Maďarska. Bazén byl podle pamětníků rudý od krve po všech nešetrných soubojích, které mezi sebou hráči obou národních týmů sváděli.

Maďaři nakonec kontroverzní duel ovládli kontumačně, i když krátce před koncem vedli 4:0. Zápas ale musel být ukončen kvůli pěstnímu úderu Valentina Prokopova, který už nesnesl nadávky Ervina Zándora. Maďarsko nakonec ovládlo i celý tehdejší turnaj. Ani v tomto 52 let dlouhém časovém rozmezí se mu ale nepodařilo to, co mezi lety 2000 a 2008, když třikrát v řadě na olympiádě zvítězilo ve finále.

I letos v Riu, na nejprestižnějším turnaji ve vodním pólu, bude Maďarsko patřit mezi hlavní favority. Jeho motivace bude o to větší, že v Londýně bylo vyřazeno nečekaně už ve čtvrtfinále. Od té doby Maďaři ovládli mistrovství světa před třemi lety a na letošním evropském šampionátu získali bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijští rivalové: vodní pólisté Maďarska a SSSR

Souboj o zlato: největšími favority jsou Srbsko mezi muži a USA mezi ženami

Největším kandidátem na zlaté medaile ale bude Srbsko, současný mistr světa i Evropy a bronzový medailista z Her před čtyřmi lety. Srbové od rozpadu Jugoslávie ještě na zlato nedosáhli, nyní k tomu ale mají k dispozici pravděpodobně nejlepší tým za posledních dvacet let.

Nejcennější kov ale v Riu bude obhajovat Chorvatsko, které na posledních šampionátech rovněž dokazuje, že stále patří mezi nejužší světovou špičku. Daleko by mohli dojít tak jako před čtyřmi lety ještě Italové, do bojů o medaile jistě promluví i Černohorci.

Dramatický boj se čeká i na ženském turnaji, který je v olympijském programu zařazen od Her v Sydney v roce 2000. Každá zlatá medaile doposud putovala do jiného státu, letos by ale poprvé mohly nejcennější kov obhájit Američanky, které vodnímu pólu mezi ženami neohroženě kralují i díky vítězstvím na uplynulém mistrovství světa i světovém poháru.

Velkou konkurencí pro vodní pólistky USA budou Španělky, které mají na svém kontě stříbro z poslední olympiády i mistrovství světa a ještě nikdy zlato na Hrách nevybojovaly. Tradičními velmocemi jsou rovněž Austrálie, Itálie či Nizozemsko.

Vítězové vodního póla (Chorvatsko)
zdroj: Isifa autor: Adam Pretty

Znovu bez Čechů, vrcholem Československa je meziválečné semifinále

Žádný český tým se v době samostatnosti na turnaj ve vodním pólu neprobojoval. Ojedinělou poválečnou účastí zůstává poslední místo československého mužského výběru na Hrách v Barceloně v roce 1992. Československý tým však byl tradičním účastníkem turnaje ve vodním pólu v meziválečném období, nejdále došel do semifinále v roce 1924 v Paříži.

Olympijský turnaj v Riu bude probíhat na dvou bojištích - jednak v Maria Lenk Aquatic Center, jednom z mála sportovišť, která už stálo v Riu i déle před olympiádou, a pak také v nově postaveném Olympic Aquatics Stadium, do jehož ochozů se vejde bezmála 15 tisíc diváků.

Olympic Aquatics Stadium bude hostit veškeré další disciplíny v plavání a celou vyřazovací fázi turnaje mužů i žen. Do čtvrtfinále se muži probojují ze dvou skupin po šesti, celá základní skupina ženských týmů, kterých je na olympiádě osm, slouží jen pro určení umístění do čtvrtfinále.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články