Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Profil sportu: Synchronizované plavání

Synchronizované plavání je mezi veřejností známé také jako umělecké plavání či závody akvabel. Plavání je zde kombinováno s tanečními a gymnastickými dovednostmi a spolu s moderní gymnastikou je tato disciplína jediným sportem, který je na olympiádě vyhrazen výhradně ženám. 

Soňa Bernardová s Alžbětou Dufkovou
zdroj: ISIFA autor: Al Bello

Sport vznikl ve dvacátých letech minulého století v Kanadě a původně se nazýval vodní balet. Velký úspěch u diváků slavil ale až v roce 1933 během Světové výstavy v Chicagu. První mistrovství světa v synchronizovaném plavání se uskutečnilo v roce 1973, na program olympijských her se pak dostalo o devět let později v Los Angeles.

Pod pěti kruhy se akvabely představí ve dvou disciplínách – ve dvojicích a osmičlenných družstvech. Plavkyně předvádí připravenou sestavu za doprovodu hudby. Hodnotí se choreografie spolu s provedením a náročností předvedených cviků. Sestavy mají přesný časový limit a plavci nesmí používat brýle. Závod hodnotí lichý počet rozhodčích známkami 1–10. Nejnižší a nejvyšší známky se škrtají.

Soutěže v synchronizovaném plavání probíhají:

od neděle 14. srpna do úterý 16. srpna a od čtvrtka 18. srpna do pátku 19. srpna

Stadion:

Centrum vodních sportů Maria Lenk

Soutěže:

2 - soutěž dvojic a týmů

Počet účastníků:

104 akvabel

České zastoupení:

2 - Soňa Bernardová, Alžběta Dufková

Akvabely musejí v šatně nechat kromě svého oblečení také výstřednost, neboť make-up a účesy jsou přísně regulovány. Stejně tak je vyžadovaný stejnokroj a plavkyním poněkud zderfomují tvář klapky na nos.  

Světovou špičkou jsou Rusky, které nemají konkurenci. Od olympiády v Sydney v roce 2000 získaly všechna zlata. Nejúspěšnější akvabelou na Hrách je Anastasia Davydovová, která má na kontě pět zlatých medailí. Následována je Japonkami Miyou Tachibanovou a Mihou Takedovou, které sice nejcennější kov ve své sbírce postrádají, ale už vybojovaly čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Největší favoritkou v Riu bude Ruska Světlana Romašinová, která má už ve 26 letech tři zlaté. Mezi další favoritky budou patřit Japonky.

Českou republiku budou reprezentovat brněnské akvabely Soňa Bernardová a Alžběta Dufková. Čtyřicetiletá právnička Bernardová se zúčastní již páté olympiády, o šestnáct let mladší Dufková má za sebou Hry v Pekingu a Londýně. Jejich maximem je zatím 14. příčka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články