Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Šéf paralympijské výpravy: Olympiáda je pro nás testovacím závodem

Praha – Celý sportovní svět už žije blížícími se olympijskými hrami. O slovo se však už tiše hlásí také paralympionici. V září jich z České republiky do Ria odcestuje minimálně 37. Uzávěrka přihlášek je 15. srpna. Vedoucí výpravy Roman Suda hlásí připravenost.

Sport
zdroj: ČT4

Zatímco olympijské soutěže začínají už v srpnu, paralympiáda startuje 7. září. Organizační problémy, které provázejí olympijské přípravy, by tak neměly na paralympioniky dolehnout. "Máme obrovskou výhodu v tom, že olympiáda je před námi. Ona je takovým předvojem, testovacím závodem pro paralympiádu. Jsme ve spojení s olympijským týmem, který nám předává informace z místa. Věříme, že všechno dopadne dobře," vedoucí výpravy Roman Suda.

"Hlavní je vyřešeno. Naše výprava, prakticky kompletní, tam letí v jeden termín a ve stejný čas se vrací zpátky. Logisticky je to pro nás jednodušší," uvedl Suda.

Nominace českého týmu na zářijovou paralympiádu v Riu de Janeiro má už téměř definitivní podobu. Výkonné grémium Českého paralympijského výboru schválilo jmennou nominaci o počtu šestatřiceti sportovců. Další volné místo získali dodatečně lukostřelci a další jména možná ještě přibudou. V nominaci figurují sportovci z osmi odvětví, nejpočetnější je skupina atletů, která čítá devět paralympioniků.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf paralympijské výpravy: Těším se, až budeme mít akci zdárně za sebou

Druhou nejširší část výpravy tvoří cyklisté, mezi nimiž se objeví i čtveřice paralympijských medailistů z Londýna: Jiří Ježek, Jiří Bouška, Tereza Diepoldová a David Vondráček. Poprvé bude mít český tým zastoupení v jachtingu a jezdectví.

Zkušený plavec Jan Povýšil se chystá na paralympiádu už popáté. "Stát se může cokoli. Mám sedm startů včetně štafety. Můžu přinést sedm medailí, nemusím přivézt žádnou," podotkl Povýšil. "Teď se pohybuju kolem čtvrtého a pátého místa v tabulkách," dodal.

Nikdo z českých paralympioniků cestu do Ria zatím neodřekl

Bezpečnostních rizik, ani těch zdravotních v souvislosti s virem zika, se vedoucí výpravy neobává. "Nemáme informaci, že by se někdo z tohoto důvodu paralympiády nezúčastnil," ujistil Suda.

"Těším se, až budeme mít akci zdárně za sebou, budeme vědět, že všechno dobře dopadlo, že máme hodně medailí a hodně úspěšných sportovců. Paralympiáda je opravdu vrcholem a ti sportovci si to maximálně užívají," prohlásil Suda.

Paralympijské hry v Riu de Janeiro se uskuteční od 7. do 18. září a sledovat je můžete na ČT sport a na našem webu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články