Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Rusko krylo doping v Soči téměř ve všech sportech, zjistila WADA

Toronto – Ruské státní složky systematicky kryly doping svých reprezentantů téměř ve všech sportech, a to nejen na olympijských hrách v Soči. K takovému závěru došlo vyšetřování Světové antidopingové agentury WADA. Celý program řídilo ruské ministerstvo sportu. Rusko tak stojí před vyloučením svých sportovců z olympiády v Riu, o tom už ale v úterý rozhodne Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který by mohl uvalit těžké sankce. Zprávu v celém znění najdete ZDE.

Ruský sport postihl největší skandál v jeho dějinách. Během olympiády v Soči v roce 2014 umožňoval státní program manipulaci se vzorky ruských sportovců. A nejen tam, podle WADA byl zaveden už po Hrách ve Vancouveru v roce 2010 a pokračoval přes MS v atletice v Moskvě v roce 2013 až do Soči 2014. 

Celá zpráva WADA ve svých závěrech potvrzuje zjištění listu New York Times, který v květnu zveřejnil svědectví bývalého ředitele moskevské laboratoře Grigorije Rodčenkova. Laboratoř vedená Rodčenkovem byla důležitým článkem státem řízeného programu, který chránil před odhalením ruské sportovce.

Hlavní roli v celém programu mělo hrát ministerstvo sportu. "Je nepředstavitelné, že by o státním programu nevěděl ministr sportu Vitalij Mutko," uvedl šéf vyšetřovací komise WADA Richard McLaren. "Ruské ministerstvo sportu manipulaci se vzorky řídilo, kontrolovalo a monitorovalo," dodal. Vypomáhat měla i tajná služba FSB.

Rodčenkov byl rovněž ústřední postavou ruské laboratoře na olympiádě v Soči, kde Rusové manipulovali se vzorky vlastních sportovců – pozitivní vzorky vyměňovali za čisté. Vyšetřovací komise má poznatky o minimálně 312 zfalšovaných výsledcích testů.

Všechny tyto testované vzorky během olympiády v Soči vykazovaly podle WADA známky nedovolené manipulace – na rozdíl od ostatních byly poškrábané a nesly na sobě známky otevření.

Součástí státem podporovaného dopingového programu bylo více než dvacet ruských olympioniků v Soči včetně 15 medailistů. Podle McLarena je velmi pravděpodobné, že program byl aplikován v drtivé většině sportů i včetně hokeje či fotbalu.

"Je to jen část toho, co se děje, ne celý obrázek. Ale obsahovalo to většinu zimních i letních sportů. A víme, že každý jeden pozitivní vzorek byl poslán nahoru úřadům a pak zase zpátky," uvedl McLaren.

WADA tak doporučila Mezinárodnímu olympijskému výboru, aby zvážil vyloučení Ruska z olympiády v Riu. Na Hrách už teď nesmějí startovat žádní ruští atleti a vzpěrači. A je pravděpodobné, že o ně nyní přijde prakticky celá ruská výprava. Šéf americké antidopingové agentury USADA Travis Tygart už před několika dny prohlásil, že v případě potvrzení podezření je zákaz ruské reprezentace jedinou možností.

MOV se bude zabývat ruským případem už v úterý. "Mezinárodní olympijský výbor nebude váhat s uvalením nejtěžších možných sankcí proti jakémukoliv jedinci nebo organizaci ve zprávě, která potvrzuje rozšířený doping v ruském sportu," uvedl šéf MOV Thomas Bach. "Jedná se o šokující a bezprecedentní útok na integritu sportu," doplnil.

Podle místopředsedy ČOV Františka Koláře by ale možná celé Rusko o olympiádu přijít nemuselo. "Oproti celé zprávě v tom, co uváděly agentury, je zajímavé vyjádření předsedy MOV Thomase Bacha, který nechce trestat všechny sportovce a Rusko jako stát, ale jen osoby a organizace, které se na tom státně zřízeném dopingu podílely," myslí si Kolář.

O možnost startu mohli požádat pouze atleti, kteří nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém. Výjimku obdržely běžkyně Julia Stěpanovová a dálkařka Darja Klišinová.

Až do konce vyšetřování budou suspendováni všichni ruští funkcionáři, kteří byli ve zprávě WADA označeni jako přímí účastníci. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin a byť neuvedl žádná konkrétní jména, pozastavení činnosti by se mělo týkat ruského ministra sportu Vitalije Mutka i jeho poradce Jurije Nagornycha, který měl operaci řídit.

Putin ale zároveň zkritizoval vyšetřovatele, že zprávu postavili na výpovědi jediného člověka, a Rodčenkova označil za muže se skandální pověstí. Od WADA požaduje dodání "objektivnějších a na faktech postavených informací" pro potřeby ruských vyšetřovatelů.

Zdroj
ČT sport, Guardian, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články