Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Drysdale nechápe výmluvy sportovců: Řídit auto je nebezpečnější než zika

Wellington - Veslařská superstar Mahé Drysdale z Nového Zélandu nedokáže pochopit sportovce, kteří zrušili start na olympijských hrách kvůli obavám z viru zika. Všem, kteří tak již učinili nebo se k tomu chystají, vzkázal, že pravděpodobnost nákazy sportovce během olympiády je desetkrát menší, než že bude v Riu de Janeiro zavražděn, a zhruba poloviční, než že zahyne na Novém Zélandu při autonehodě.

Mahé Drysdale na archivní fotografii
zdroj: Reuters autor: Mark Blinch

"Proč byste se vzdávali olympijského snu kvůli tak nízké pravděpodobnosti?!" uvedl Drysdale. "Když už, tak jako omluvu použijte obavu z vraždy. Nebo třeba zůstaňte doma a řiďte auto, pak máte dvakrát větší možnost mít problém. A tím není nákaza virem, ale smrt! Myslím, že je na čase začít mluvit o něčem jiném," pokračoval Drysdale.

Mahé Drysdale: "Aby bylo kolem ziky jasno: šance chytit ziku během olympiády představuje pravděpodobnost 3,2:100 000, šance stát se obětí vraždy v Riu 35,7:100 000, šance zabít se na silnici na Novém Zélandu 7,3:100 000."

Sedmatřicetiletý veslař se chystá na čtvrté olympijské hry a bude na skifu obhajovat zlato z Londýna. Má i bronz z Pekingu 2008 a je pětinásobným mistrem světa. Je pro něj záhadou zejména přístup předních světových golfistů, jejichž sport se do programu Her vrací po 112 letech.

Do Ria kvůli obavám z viru zika nepojedou mimo řady dalších také čtyři nejlepší hráči světa v čele s jedničkou Jasonem Dayem z Austrálie. Omluvenky se objevily i mezi tenisty. Odhlásili se například i wimbledonský finalista Milos Raonic a světová pětka Simona Halepová z Rumunska a v sobotu se k nim přidali i čeští hráči Tomáš Berdych a Karolína Plíšková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články