Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Dostálovi se o Riu už i zdá a pociťuje zvýšený tlak

Praha - Na blížících se olympijských hrách v Riu de Janeiro bude prakticky jistě největším českým sportovcem. Rychlostní kanoista Josef Dostál se však chce zviditelnit i jinak. Více než dvoumetrový obr bude usilovat o medaile na singlkajaku a stane se i členem čtyřkajaku, který bude obhajovat bronz z her v Londýně 2012.

Josef Dostál
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

"Dny do olympiády nepočítám, ale vidím to na sociálních sítích. A říkám si: sakra, sakra," pousmál se Dostál. "Teď, když jsme se vrátili z náročného vysokohorského soustředění v Livignu, po kterém jsem byl unavený, tak se mi dokonce stalo, že se mi zdálo, že jsem na olympiádě," řekl třiadvacetiletý kajakář pražské Dukly.

Moc příjemný sen to ale nebyl. "Zdálo se mi, že jsem skoro ani nepostoupil z rozjížďky a všichni mi tam říkali, že jsem úplně marný. Že mám jít hrát curling," smál se Dostál, který zároveň přiznal, že už pociťuje zvýšený tlak. "Hlavně od veřejnosti. V normální sezoně málokdo ví, kdy máme mistrovství světa, a teď se hodně lidí ptá, jestli vyhraju. A já všem říkám, že se budu snažit," uvedl dvojnásobný mistr světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Kajakář Dostál ladil formu na soustředění v Livignu

Právě úspěchy ze světového šampionátu v roce 2014 v Moskvě, kde ovládl závod singlkajakářů a byl i členem nejrychlejšího čtyřkajaku, mu pomáhají se s rostoucím tlakem vyrovnat. "Nejlépe to okomentoval děda, který má velký nadhled, a když jsme byli na rybách, tak mi vyprávěl, jak se ho kamarád ptal, jestli vyhraju. Tak mu řekl, ať jdou všichni do prd... S tím, že je to jedno. Jednou už jsem mistr světa, tak pro něj budu vždycky," řekl Dostál.

Podpory fanoušků si váží, ale časté poznámky, zda vyhraje a že si na něj vsadí a v případě, že to nevyjde, jim to nahradí, už ho začínají štvát. "Kdybych to slyšel jednou, tak je to vtipné, ale poslouchat to skoro každý den..." kroutil hlavou svěřenec trenéra Karla Leštiny.

Přestože o úspěchu v Riu bude rozhodovat až forma v druhé polovině srpna, Dostál je se současným stavem spokojený. Vydařil se mu vstup do sezony a v Račicích si připsal premiérový triumf ve Světovém poháru na singlu. V Portugalsku poté slavil výhru na čtyřkajaku.

"Směrem k olympiádě je to dobrý ukazatel. Obecně ale nic neměníme, protože máme systém, který funguje. Nevymýšlíme před olympiádou jiné věci, které by možná mohly být dobré. Nechceme riskovat, že se to pokazí," uvedl Dostál, jenž se v příštích dnech zaměří na trénink rychlosti. Pozitivně vidí i změnu lodi, ve které letos začal závodit. S ohledem na převoz materiálu do Brazílie totiž potřeboval dva identické kajaky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články