Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Argentinští fotbalisté možná přijdou o Rio, rezignoval i trenér Martino

Buenos Aires – Už tento týden měl argentinský trenér Gerardo Martino připravovat svůj tým na olympijské hry v Riu. Jenže k dispozici neměl ani jedenáct hráčů a kvůli chaosu v řízení argentinského fotbalu z funkce rezignoval. Podle šéfa argentinského olympijského výboru to vypadá, že Argentinci na padesát procent do bojů v Riu nezasáhnou.

"Momentálně to vypadá tak na padesát procent, že Argentina nebude mít fotbalisty na olympijských hrách," uvedl předseda národního olympijského výboru Gerardo Werthein. "Souvisí to s tím, co se děje na svazu. Už dvacet měsíců s námi nekomunikují," dodal.

Argentinský fotbalový svaz má finanční potíže a FIFA nedávno jmenovala komisi, která dohlíží na jeho fungování. Chaos v řízení argentinského fotbalu nastal po předloňském úmrtí Julia Grondony, který svaz vedl 35 let. Jeho nástupce měl být zvolen loni v prosinci, ale volby skončily fraškou. Oba kandidáti, Marcelo Tinelli i Luis Segura, obdrželi shodně 38 hlasů, přestože voličů bylo 75.

Volby proto byly vyhlášeny za neplatné. Opakovat se měly minulý měsíc, ale zatím k nim nedošlo. Formálně je v čele svazu jeho sekretář Damian Dupiellet.

Kvůli problémům ve svazu rezignoval na svůj post i trenér Gerardo Martino. Bývalý kouč Barcelony přišel k národnímu týmu před necelými dvěma roky, ani jemu se však nepovedlo ukončit dlouhé čekání argentinských fotbalistů na zisk trofeje. Poslední turnajový triumf vybojovali v roce 1993 na Copě América.

Právě na americkém šampionátu mohli v posledních dvou letech půst přerušit, ale ve finále vždy podlehli na penalty Chile. Po posledním nezdaru oznámil konec reprezentační kariéry nejlepší hráč světa Lionel Messi.

Argentinský svaz už oznámil jméno Martinova nástupce alespoň na olympiádu v Riu. Reprezentaci povede trenér Julio Olarticoechea. Mistra světa z roku 1986 jmenoval do funkce v úterý národní svaz poté, co se Martino rozhodl kvůli chaosu v přípravě na Rio odstoupit.

První zápas na olympiádě čeká dvojnásobné olympijské vítěze 4. srpna proti Portugalsku. Sedmapadesátiletý Olarticoechea se jako obránce zúčastnil tří světových šampionátů, vedle vítězného mistrovství v roce 1986 byl také na turnajích v letech 1982 a 1990. V současnosti je trenérem ženské argentinské reprezentace a dohlíží také na mužský výběr do 20 let.

Argentinští fotbalisté vyhráli olympijské turnaje v Aténách 2004 a v Pekingu o čtyři roky později, kdy získal zlato i Lionel Messi. Navíc mají z Her dvě stříbrné medaile. V Riu se mají utkat ve skupině s Portugalskem, Hondurasem a Alžírskem. Fotbalový turnaj začne již 3. srpna, dva dny před zahájením Her.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články