Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rána pro Rio. Antidopingová laboratoř před olympiádou přišla o akreditaci

Rio de Janeiro - Do začátku olympiády zbývá jen šest týdnů a pořadatelské město Rio de Janeiro zasáhla nečekaná komplikace. Světová antidopingová kancelář WADA odebrala akreditaci zdejší laboratoři údajně kvůli chybným výsledkům testů. Pokud nesjedná nápravu, budou muset brazilští pořadatelé her posílat vzorky na dopingovou kontrolu jinam. 

Antidopingová laboratoř v Riu de Janeiro
zdroj: Reuters autor: Ricardo Moraes

WADA uvedla, že laboratoř nevyhověla mezinárodním standardům. Její vedení má nyní tři týdny na odvolání k arbitráži. Pokud neuspěje, mohly by podle agentury AP olympijské a posléze i paralympijské dopingové testy provádět laboratoře v Los Angeles, Salt Lake City, Bogotě, Havaně nebo Mexiku.

Představitelé laboratoře nicméně očekávají, že jim WADA po návštěvě technické komise v Riu licenci v červenci vrátí. Provoz by se pak v plném rozsahu obnovil ještě před začátkem olympijských her.

Je nám líto, video expirovalo.
Antidopingová laboratoř v Riu přišla o licenci

Laboratoř v Riu se s podobnými problémy nepotýká poprvé. O akreditaci přišla na devět měsíců už v roce 2012, neboť špatně vyhodnotila dopingovou zkoušku brazilského plážového volejbalisty Pedra Solberga. Ten se na základě chybných výsledků dostal do podezření z užití testosteronu, kontrolní testy v Německu to ale vyloučily.

Další trest přišel kvůli opakovaným nedostatkům v roce 2013 a trval až do loňska. Komplikace kvůli tomu museli řešit pořadatelé fotbalového mistrovství světa: odebrané vzorky se posílaly k analýzám do Lausanne, což podle AP stálo statisíce dolarů. Laboratoř mezitím investovala do modernizace 56 milionů dolarů (1,37 miliardy korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články