Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mezinárodní olympijský výbor potvrdil zákaz startu ruských atletů v Riu

Lausanne - Ruští atleti nebudou startovat na olympijských hrách v Riu. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uvedl, že respektuje rozhodnutí Mezinárodní atletické federace o jejich potrestání. Rozhodl však, že pokud přece jen IAAF umožní některým ruským atletům startovat, bude to moci být pod ruskou vlajkou. Podle MOV má dále o startu závodníků v jiných odvětvích než v atletice rozhodnout vždy příslušná mezinárodní sportovní asociace. To platí nejen pro Rusko, ale i pro Keňu.

Velká většina ruských atletů se do Ria nepodívá
zdroj: Reuters autor: Fabrizio Bensch

"Máme vážné pochybnosti, že sportovci z Ruska i z Keni jsou čistí," stojí v prohlášení MOV. Ten zároveň vyzval Světovou antidopingovou agenturu WADA, aby příští rok uspořádala konferenci, na které zreviduje celý antidopingový systém. 

MOV zároveň požaduje, aby mezinárodní federace jednotlivých sportů a národní olympijské sporty provedly co nejrychlejší kroky k tomu, aby zabránily startovat v Riu těm sportovcům, jejichž dodatečné dopingové testy prokázaly či prokáží přítomnost zakázaných látek v těle. Tvrdý postih by se měl přitom týkat nejen závodníků, ale i členů jejich realizačních týmů - lékařů, trenérů a funkcionářů.

"Každý závodník z Ruska nebo Keni, který si přeje startovat na OH v Riu, musí mít individuální svolení příslušné mezinárodní sportovní federace," řekl po zasedání šéf MOV Thomas Bach. "Je to kvůli tomu, že v těchto dvou zemích je neuspokojivý antidopingový systém a my nemůžeme zaručit, že jejich sportovci nepodváděli. Máme v tomto případě velké pochybnosti o presumpci neviny," uvedl Bach.

Rada IAAF rozhodla o prodloužení zákazu startu ruských atletů kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu minulý týden v pátek. Šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov uvedl, že ruští atleti, kteří neměli pozitivní testy a potíže s dopingem, se odvolají k Mezinárodní sportovní arbitráži. "Právně je toto rozhodnutí neobhajitelné," prohlásil Žukov.

Rozhodnutí MOV rozhněvalo i poslance ruské Státní dumy, kteří ho přirovnali k inkvizici a praktikám totalitních režimů. Podle nich je zákaz způsobem politického boje a kvůli němu byla porušena lidská práva.

Pod vlajkou Ruska přibližně 5 atletů

Atletická federace IAAF každopádně nyní bude zkoumat jednotlivé případy ruských atletů, kteří žijí v cizině a nepodléhají ruskému systému - právě ti by totiž mohli startovat pod ruskou vlajkou. Jedná se ale pouze o několik případů, IAAF tudíž nepředpokládá, že by takových atletů bylo více než pět.

Mezi nimi by měla být běžkyně na 800 metrů Julia Stěpanovová, která předloni odhalila v dokumentu německé televizní stanice ARD systematický doping v ruské atletice. Mimo Rusko žije například také dálkařka Darja Klišinová.

Je nám líto, video expirovalo.
Zákaz startu atletů na OH vyvolal v Rusku kritiku. Spekuluje se o bojkotu celých her

Oproti dosavadním zprávám by tito sportovci mohli startovat pod ruskou vlajkou a nikoliv jako nezávislí účastníci. V předchozích dnech například tyčkařka Jelena Isinbajevová uvedla, že pod neutrální vlajkou v Riu závodit nebude.

K této možnosti se ale kriticky vyjádřil Žukov. "Bylo by to absolutně nefér," prohlásil Žukov. "Potrestání čistých ruských atletů a jejich vyloučení z Her devalvuje olympijský úspěch a ničí olympijské myšlenky," doplnil.

Uvažuje ruské vedení o bojkotu Ria?

V Rusku se dokonce začalo hovořit o možnosti bojkotu olympiády ze strany celé ruské reprezentace, to ale Žukov odmítl. "Nikdo by asi takový precedent nechtěl," uvedl k tomu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Zároveň ale zopakoval, že Moskva se proti principu kolektivní viny ostře ohrazuje.

Ministr sportu Vitalij Mutko s řešením MOV bez výhrad souhlasil. "Naše podpora MOV je absolutní, Rusko pro něj vždy bylo a bude partnerem. Jsme rádi, že MOV vidí, že tyto problémy nejsou jen v jediné zemi. I my bojujeme za čistý sport a nebudeme dělat žádné pózy," uvedl Mutko a vyslovil se pro co nejdůkladnější dopingové zkoušky před Hrami i přímo v Riu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články