Guvernér Ria vyhlásil stav nouze, hrozí kolaps veřejných služeb

Guvernér Ria de Janeiro vyhlásil stav finanční nouze. Požádal vládu, aby uvolnila finance z federálních rezerv nutné k uspořádání olympijských her, které začnou 5. srpna. Nouzová opatření jsou prý nutná k odvrácení kolapsu bezpečnostního, zdravotního či dopravního sektoru. Město očekává nápor půl milionu cizinců, Brazílie přitom prochází nejhorší recesí od třicátých let a potýká se s nákazou virem zika.

Samotné město Rio de Janeiro sice má dostatek financí na to, aby dokončilo infrastrukturu pro olympiádu, kvůli špatné ekonomice státu je ale ohroženo fungování veřejných služeb během Her.

Zpravodajský server BBC uvedl, že stát Rio de Janeiro je pozadu s výplatou mezd a důchodů. Problémy letos těžce zasáhly nemocnice a policejní stanice. Lékaři a další zdravotnický personál kvůli nezaplaceným mzdám houfně opouštěli nemocnice a kliniky.

Metro stále nevede, kam má

Stav nouze by měl Riu otevřít dveře k dalším penězům, guvernér ale neupřesnil, kolik město potřebuje a odkud by finanční prostředky měly přijít. Město je za olympiádu z velké části zodpovědné, stát ale platí některé výdaje včetně dokončení klíčové linky metra, která bude spojovat hlavní olympijskou část města se zbytkem Ria.

Problém by mohl být po olympijských hrách. Místní vláda je na hranici bankrotu, ale úřadující prezident Michel Temer slíbil pomoc, i když centrální vláda má také problémy s rozpočtem.
David Koubek
zpravodaj Českého rozhlasu

Vyhlášení stavu nouze ale nebude mít na konání olympiády žádný negativní dopad, slibuje mluvčí organizačního výboru Mario Andrada.

Brazílie doplácí na nízké ceny ropy

Celá Brazílie se potýká s nejhorší recesí od roku 1930. Ekonomika největší země v Latinské Americe v prvním čtvrtletí letošního roku klesla o 5,4 procenta, vyplývá z údajů zveřejněných vládou. Stát, který normálně těží z ropy, je v problémech kvůli nízkým cenám této nerostné suroviny.

V Brazílii je napjatá i politická situace. Senátoři v polovině května odsouhlasili dočasné sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Ta měla manipulovat s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat před volbami rostoucí deficit, za což jí hrozí ústavní žaloba.

Rousseffová přiznala, že se dopustila chyb, ale tvrdí, že nespáchala žádný zločin. Dočasně ji nahradil viceprezident Michel Temer, který je ovšem rovněž viněn z manipulací s údaji o rozpočtu.