Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Příběhy OH: Šedesátiletý výpadek olympijského tenisu

Praha - Historie vztahu tenisu a olympijského hnutí je pozoruhodná. Jejich cesty se protínaly i míjely. V současnosti už si těžko dovedeme představit olympiádu bez tohoto tradičního sportu, ten však přitom celých šedesát let v programu Her chyběl. V roce 1924 se totiž olympijská federace s tenisovým výborem neshodly na pojmu amatérismus a klasická disciplína musela čekat až do roku 1988, aby svůj návrat do programu vybojovala.

Šampionka olympiády z roku 1924 Helen Willsová
zdroj: ISIFA

Tenis byl jednou z devíti disciplín, které odstartovaly moderní olympijské hry v roce 1896. Medaile se rozdělovaly ve dvouhře a čtyřhře mužů. Hned první vítěz byl překvapivý. Ir John Pius Boland přijel do Atén jako známý organizátora a všechny šokoval svým vítězstvím. Zlato získal i ve čtyřhře, do které nastoupil narychlo domluvený s Němcem Traunem, kterému odřekl parťák.

V Paříži roku 1900 bratři Dohertyové odmítli nastoupit proti sobě v semifinále dvouhry. Starší bratr Reginald odstoupil a mladší Hugh "Laurie" vybojoval zlato. Společně ovládli i čtyřhru. Paříž zároveň odstartovala ženskou disciplínu, například atletky přitom začaly soutěžit na Hrách až v roce 1928. Šampionka dvouhry Charlotte Cooperová se stala první olympioničkou, která přebírala zlato. Dvě bronzové brala česká Němka a zástupkyně rakousko-uherských Čech Hedviga Rosenbaumová.

Je nám líto, video expirovalo.
Příběhy OH: Návrat tenisu do programu her

Vrchol první tenisové éry přišel ve Stockholmu v roce 1912. Hrálo se venku i v hale, k tomu už potřetí smíšená čtyřhra, dohromady sedm turnajů. Takovou porci už asi tenis nikdy nevyrovná. V roce 1924 nastoupila éra francouzského tenisu a čtveřice "mušketýrů" v čele s Henri Cochetem pomýšlela na nejcennější kovy. V Paříži roku 1928 však tenis chyběl. Tenisový výbor a olympijská federace se totiž nebyly schopny dohodnout na pojmu amatérismus a tenis byl z programu Her vyřazen na celých šedesát let.

Poslední generací tenistů, kteří přišli o možnost reprezentovat, byli hráči začátku osmdesátých let, jako je Björn Borg nebo Yanick Noah. Mezinárodní olympijský výbor povolil start tenistům až v roce 1980. Tenis se znovu objevil v roce 1984 v Los Angeles, ale pouze jako sport ukázkový. Až v Soulu 1988 se opět bojovalo o medaile. Češi tam získali tři cenné kovy, nejdál došel Miroslav Mečíř. "Jsou to krásné vzpomínky, Hry měly výbornou atmosféru," radoval se legendární tenista.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články