Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Profil sportu: Moderní pětiboj

Nejvšestrannějšími sportovci olympiády jsou bezesporu moderní pětibojaři. Původně ryze armádní sport je v programu olympijských her už od roku 1912 a v době jeho zrodu na začátku minulého století v něm sbíral úspěchy i pozdější legendární americký generál George Patton. Jistá konzervativnost a zejména nepřehlednost závodu během úvodních tří disciplín ale v poslední době dostává pětiboj pravidelně na seznam sportů, kterým hrozí vyřazení z olympiády. V mužské kategorii bude obhajovat zlato z Londýna Čech David Svoboda.

Idea starověkého pentatlonu (skok daleký, hod oštěpem, hod diskem, běh a zápas) se baronu Pierru de Coubertinovi líbila, ale pro moderní hry hledal jeho novou variantu. Nakonec stál u zrodu sportu, který kombinoval pět dovedností typických pro vojáka té doby.

Moderní pětiboj v sobě kombinuje technické i fyzické disciplíny - skládá se z plavání, šermu, jízdy na koni (parkur) a běhu kombinovaného se střelbou. Výkony v každé disciplíně jsou bodově ohodnocené, a body se přepočítávají na časový handicap při startu závěrečného běhu. Pořadí je pak dáno pořadím běžců v cíli.

Československý pětiboj se prvního medailového úspěchu dočkal na Hrách v Montrealu 1976, kde Jan Bártů vybojoval bronz a společně s Jiřím Adamem a Bohumilem Starnovským přidal stříbro v soutěži družstev. Další bronzovou medaili získal před osmi lety v Aténách Libor Capalini a olympijského zlata se Česko dočkalo před čtyřmi lety v Londýně zásluhou Davida Svobody. V Riu bude vedle obhájce prvenství Svobody reprezentovat také Jan Kuf, v ženské kategorii pak Barbora Kodedová a jako náhradník cestuje do Brazílie Ondřej Polívka.

Až do 2. světové války byl moderní pětiboj určen výhradně pro armádní důstojníky, ženy směly na olympiádě startovat poprvé až před 12 lety. Do roku 1996 byla soutěž pětidenní, nyní se konají všechny disciplíny během jediného dne. Závěrečný běh také už není bodován, ale běžci vyrážejí s handicapem podle umístění v předchozích disciplínách a součástí běhu je podobně jako u zimního biatlonu i střelba.

Šerm probíhá způsobem každý s každým na jediný vítězný zásah, pokud se nerozhodne během minuty, připíší si oba soutěžící porážku. Každé vítězství má hodnotu 28 bodů, což odpovídá 7 sekundám v závěrečném běhu. Od roku 2000 je olympijská plavecká trať dlouhá 200 metrů, plave se volným stylem. Každá vteřina v plavání nad 2:30 (u žen 2:40) se rovná 12 bodům, což jsou 3 vteřiny handicapu pro běh.

Soutěže v moderním pětiboji probíhají

Od pátku 19. srpna do soboty 20. srpna

Stadiony

Deodoro Aquatics Centre, Deodoro Stadium, Youth Arena

Soutěže

2 – individuální závod mužů a žen

Počet účastníků

72 (36 mužů a žen)

Česká účast:

3 (David Svoboda, Jan Kuf, Barbora Kodedová)

Největší loterií je parkur, který se skládá z patnácti skoků přes celkem dvanáct překážek. Záludnost spočívá v tom, že koně dodává závodníkům organizátor, jezdci si je losují a na seznámení se zvířetem mají pouze 20 minut a pět tréninkových skoků. Bezchybný parkur přinese pětibojaři 1200 bodů.

Trať pro přespolní běh měří 3000 metrů, na začátku každého ze tří kilometrových úseků je střelnice. Pokaždé je zapotřebí zasáhnout na vzdálenost 10 metrů pět terčů o průměru 59,5 mm. Počet ran není omezen, ale před každým výstřelem simuluje zbraň dobu nabíjení. Maximální čas strávený na střelnici je 70 vteřin. První běžec v cíli je zároveň vítězem celého závodu.

David Svoboda v parkúru moderního pětiboje
zdroj: Getty Images/ISIFA autor: Alex Livesey

Mezi největší favority v mužské kategorii patří obhájce bronzu z Londýna Maďar Ádám Marosi, úřadující mistr světa Valentin Belaud z Francie, vítězové posledních dvou finále Světového poháru Riccardo de Luca z Itálie a Brit Jamie Cooke a mezi nejlepší by chtěl prorazit i mistr Evropy Jan Kuf. Obhájce prvenství Svoboda se po vleklých zdravotních potížích a s tím souvisejícím tréninkovým mankem podle vlastních slov necítí jako kandidát na medailové umístění.

Mezi ženami se dá očekávat velký souboj mezi obhájkyní zlata z Londýna a bronzovou z letošního ME Laurou Asadauskaiteovou z Litvy, nejúspěšnější závodníci posledního ročníku Světového poháru a vítězkou z Pekingu Lenou Schönebornovou z Německa a Maďarkou Saroltou Kovácsovou, úřadující mistryní světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články