Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Soumrak deblkanoí. Dvojice mužů už si na MS ani v SP nezazávodí

V minulosti to byla parádní česká disciplína. Teď nastává její soumrak. Deblkanoisté už nebudou ve vodním slalomu závodit na mistrovství světa ani ve Světovém poháru. Mezinárodní federace ICF je na kongresu v Tokiu s okamžitou platností vyřadila z programu. Místo toho chce dát větší podporu smíšeným deblkanoím, které mají potenciál na zařazení do olympijského programu.

Naopak mužské deblkanoe byly z programu olympijských her 2020 v Tokiu již před časem vyřazeny a tím začal jejich úpadek. Už loni na Světových pohárech počet lodí klesal a na mistrovství světa se deblkanoisté loučili se svou kategorií. Tušili, že na letošním šampionátu v dalekém Riu de Janeiro se potřebný počet šesti zemí nesejde.

Mezinárodní federace ICF si udělala průzkum mezi národními svazy a zjistila, že zájem opravdu není nijak vysoký. "Nejsme schopni se přiblížit minimálnímu počtu federací potřebnému k tomu, abychom měli oficiální kategorii C2 mužů," uvedl prezident výboru pro vodní slalom Jean-Michel Prono.

Proto byla kategorie, v níž čeští reprezentanti v minulosti dosáhli řady významných úspěchů, z programu vyřazena. Rozhodnutí se dotkne mimo jiné Jonáše Kašpara a Marka Šindlera, kteří byli loni bronzoví na ME a čtvrtí na MS. Jejich hlavním cílem pro letošní sezonu je ale mistrovství Evropy v Praze, kterého se verdikt ICF netýká.

O kategorii C2 mix, ve které získali bronz na MS Veronika Vojtová a Jan Mašek, měly federace o něco větší zájem než o mužské deblkanoe. "To je navíc začátek procesu. Naše role je, abychom udělali jasno. Nemáme radost, že musíme vyřadit kategorii, je to pro nás smutné. Ale musíme udělat jasno směrem k federacím a sportovcům," řekl Prono.

Mezinárodní federace vsadila na smíšené deblkanoe, které by vzhledem k důrazu Mezinárodního olympijského výboru na genderovou vyrovnanost zapadaly do olympijského programu. "C2 mix má potenciál dostat se na olympiádu. Klíčové je, že bychom nepotřebovali zvýšit počet našich sportovců a že bychom potřebovali jen jednu sadu medailí," doplnil prezident ICF José Perurena.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články